Как скъпият ток се отразява на бизнеса и защо фирмите поискаха спешно свикване на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента и среща с премиера Кирил Петков?

Фирмата на Антон Георгиев се занимава с проектиране и производство на климатична техника за големи помещения и предприятия. Увеличаващите се цени на тока го принуждават да вдигне и цените за клиентите.

"Преди плащах 3,4 хил. лв. ток на месец, сега плащам около 8,1 хил. лв. ток. Има компенсации, които се връщат обратно, но те съвсем не покриват разходите, които пряко се отразяват върху изделието, което произвеждаме. Неминуемо ще се вдигнат и цените на нашето производство", обясни Георгиев.

Заради високите цени на тока за фирмите много предприятия може да фалират, предупреждават от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Затова настояха за свикване на извънреден КСНС. Според индустриалците предложените сега компенсации от държавата и наложеният таван на помощите не са достатъчни мерки.  

"При очакваните цени от порядъка на 700 лв. и нагоре в крайна сметка резултативната цена би била от 500 лв/MWh, което е абсолютно непоносима цена", категоричен е председателят на АИКБ Васил Велев.

Предложението на бизнеса е държавната компенсация да е 75% от разликата между цената на борсата и цената за бита, както и да отпадне таванът за подпомагане. Според работодателите извънредните печалби на АЕЦ "Козлодуй" и НЕК позволяват това, така че цената за бизнеса да е до 200 лв/MWh, предаде Bulgaria ON AIR.

"Ние можем да я докараме до 200 лв/MWh, без никой да губи от енергетиката – обратно, ще спечелят повече, отколкото миналата година. И сега ние трябва да изберем или правим нормална цена предприятията, икономиката, заплатите растат, а инфлацията се подтиска, защото като имаме нормална цена, няма да натискаме и да качваме цените на продукцията, а другата алтернатива е трупаме пари в АЕЦ И БЕХ. Те ги крадат и разхищават, както досега, инфлацията скача хвърчи, заетостта пада", обясни Велев.

Вижте повече във видеото!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase