Снимка: Dnes.bg, архив
fallback

Българите харчат най-много пари за храна и безалкохолни напитки - 20,7 на сто от общите разходи на домакинствата са за това перо, сочат последните данни на Евростат, цитирани от "Моитор".

На второ място в класацията се нареждат харчовете за поддръжка на жилището и плащането на сметките за вода и ток, газ и други горива с 20 на сто. За сравнение - средно в Европейския съюз домакинствата харчат най-много за жилищните и режийните разходи - 27,5%, а за храна и безалкохолни заделят 14,8 на сто.

Третото перо, което у нас "гълта" най-много от общите разходи на домакинствата, е транспортът - неговият дял е 11,7 на сто при средно 11,6% в Европейския съюз.

За ресторанти и хотели българските домакинства заделят 4,9 на сто от общите си разходи, а за алкохолни и тютюневи изделия - 5,7%. За въпросните показатели останалите европейци заделят средно по 6 и 4,4 на сто. Статистиката разкрива още,  че най-значителни разходи за храна и безалкохолни напитки правят домакинствата в Румъния- 26,4 на сто от общите им разходи. По този показател България е на пето място сред държавите-членки на Европейския съюз.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

66

г-н Винету

преди 2 години

Ям само лук със сол - мачкам го да не Юти

65

Манолов

преди 2 години

За домакинствата с парно, за периода ноември - април, разходите за плащане сметките са твърдо на първо място, даже пред тези за храна и безалкохолни. А заедно са твърдо към две трети от целите, средно, като за поне половината домакинства са сигурно към три четвърти. Бедняци сме, а прослойкато "ръководители в публичния сектор", едри и средни "бизнесмени", фуражкаджии, IT-"специалисти", "енергетици" и "финансисти" са даже по-богати от западните си колеги. Рецепта за разруха. Лошото е напред.

64

ДЯДО КОЛЕДА

преди 2 години

ДА СЕ БЛОКИРА ДОСТЪПА ДО ВСИЧКИ ДОКАЗАНО ПРЕСТЪПНИ МИНИСТЕРСТВА И ВЕДОМСТВА В СОФИЯ и България.. Включително до ВСИЧКИ !!!

fallback