IStockphoto

Последни работни дни, безброй задачи за отхвърляне, предпразнично пазаруване, пътуване в километрични задръствания. Това е свързано с допълнителен стрес, който всеки иска да избегне в края на декември, но невинаги му се получава. Сякаш по Законите на Мърфи всичко се обърква и никога не можем да направим така, че да посрещнем Бъдни вечер и Коледа спокойно. А наред с това идва похапването под напрежение, прекалено много изкушения от масата и възпаление, което може да влоши здравето ни.

„Всичко, което носи стрес за тялото, без значение дали това са химикали в храната, липса на сън, ежедневен стрес или заседнал начин на живот, може да предизвика възпаление. Това води до температурни крайности“, обяснява в подкаста Happy Eating д-р Каролин Уилямс, автор на книга с противовъзпалителни рецепти. По думите ѝ, по-ниските температури навън могат да обострят съществуващо вече възпаление и да ви донесат дискомфорт точно преди празниците. Но тя посочва, че освен лошите метеорологични условия през зимата, има още няколко важни фактора, които не бива да се подценяват.
 
Традиционните ястия за празниците, прекаляването с тях, захарта и спиртните напитки, в комбинация със стреса, недоспиването и намалената физическа активност – дали заради работа у дома или отпуска в края на декември... Всичко това увеличава риска от възпаление.

Как да избегнете възпалението или да го намалите по празниците?
 
Внимавайте с трапезите и любимите ястия
 
Подготовката за серията от празници трябва да започне по-отрано. Ако по някаква причина не сте успели да се пречистите, да свалите няколкото излишни килограма или пък се раздвижите, то го направете преди Коледа. Така ще преминете през празничните трапези по-лесно.
 
Меденки, курабийки, пандишпанени рула, баклава... И още какви ли не сладкиши ще има тези дни. Но както преди празниците, така и по време на тях, се ограничавайте. Причината е, че захарта, която се съдържа и в много напитки, с които вдигаме наздравици, причинява възпаление в организма.
 
„Важно е да запомните, че храната е част от празника. Храната е част от удоволствието...“, казва Уилямс. И посочва, че вместо цяла вечер да гледате любимия тиквеник на баба, е добре да му се насладите, като опитате едно парче, но не бива да прекалявате и да го смесвате с още много други различни тестени изделия и ястия.
 
Въоръжете се с противовъзпалителни храни
 
Има много храни, с които може да намалите възпалението в тялото и така да се подготвите навреме за празниците. Така например някои зеленолистни и кръстоцветни, които се намират по магазините през сезона, ще бъдат чудесен ваш помощник.
 
„Хората са склонни да забравят, че добавянето на храни като тези могат да бъдат толкова или по-важни от това да се ограничават от конкретни продукти“, казва още д-р Уилямс. Така че, направете партида от нашите смутита от горски плодове или салати от зеле, за да помогнете на тялото си да въоръжи най-добрата защита срещу храни и навици, предизвикващи възпаление за сезона.
 
Още по темата ще откриете в материала на Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase