Снимка: istock

Продукти:

5 яйца
250 г масло
250 г захар
250 г извара
1 чаена лъжица ванилова захар
1 ампула лимонова есенция или екстракт
375 г брашно
125 г царевично брашно
2 чаени лъжици бакпулвер
200 г лимонови и портокалови корички
100 г сушен касис
100 г стафиди
125 г бланширани бадеми
125 г цели лешници
125 г орехи, грубо нарязани
1 супена лъжица бренди
Масло за намазване
За топинга:
1-2 супени лъжици пудра захар
1 белтък
½ чаена лъжица олио
 
Приготвяне:
 
Разбийте яйцата и маслото заедно със захарта до пухкава смес. Добавете изварата, ванилията и лимоновата есенция. Пресейте заедно брашното с царевичното брашно и бакпулвера. Направете кладенче. В него добавете цитрусовите корички, касиса, стафидите, ядките. Овкусете с брендито. Накрая добавете и сместа с яйцата и маслото. Разбъркайте. Загрейте фурната на 180 градуса. Намажете продълговата форма за печене с маслото. Сложете тестото в средата, като с ръце сплескате леко отгоре. Печете на долния рафт на фурната около 2 часа. След като щоленът е готов, оставете да изстине във формата и чак след това го извадете. За да направите глазурата, разбийте белтъците с пудра захарта и олиото до гъста консистенция. Залейте щолена с глазурата. Оставете да изстине изцяло и да се втвърди преди да сервирате.

Още рецепти вижте в Az-jenata.bg тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase