fallback

Общ преглед
Иманярски находки, които са били изнесени от България, вече са върнати у нас. Те се намират в Националния археологически институт с музей при БАН.

Това са около 700 предмета, открити във Великобритания, при съвместни действия на ГДБОП и Министерството на културата в сътрудничество с Европол и Интерпол.

Находките имат разнообразен произход като обекти и хронология, което разкрива сериозно организирана дейност за износ на ценности.

Върнатите предмети включват над 600 монети, бронзови накити, фигурка на конник.

Предметите са оценени на десетки хиляди лева.

"За първи път колекция от такъв мащаб се връща в НАИМ. Предстои ни работа по определяне автентичността на предметите. От една страна, основният проблем със спасени находки е изваждането им от контекста. Липсата на информация къде и при какви обстоятелства са намерени, ограбва тяхната история и познанието за културно-историческото ни наследство. От друга, разпространението на фалшификати става все по-масово и България се превръща в източник за фалшиви ценности“, каза доц. д-р Христо Попов, директор на Националния археологически институт с музей при БАН, цитиран от bTV.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

Иманяр

преди 2 години

Преди години намерих няколко такива пръстена в една нива.

3

Анонимен

преди 2 години

Това са сто процентови фалшификати. В България се правят фалшификати на супер ниво неразпознаваеми и за най добрите експерти

2

Цъ

преди 2 години

При това - златен!

fallback