Снимка: istock

Продукти:

1 пуйка (около 5 до 7 кг)
5 л вода
3 л ябълков сок
340 г морска сол
200 г захар
4 с.л. зехтин
¼ ч.л. сушена мащерка
¼ ч.л. готов микс подправки за птиче месо
 
Приготвяне:
 
Смесете водата, ябълковия сок, солта и захарта в голям съд или дълбока тава. Разбърквайте, докато захарта и солта се разтворят напълно. Потопете пуйката в соса. Покрийте с фолио и приберете в хладилника за през нощта.
 
Загрейте фурната на 160-170 градуса. Извадете пуйката от тавата. Поставете я в друга тава за печене. Смесете зехтина с подправките. Намажете пуйката с пръсти или с четка, така че да покрие навсякъде. Покрийте с алуминиево фолио. Печете в загрята фурна за 3-4 часа в зависимост от фурната ви. Ако имате термометър – печете, докато температурата във вътрешността на пуйката достигне 75-80 градуса. Оставете да почине за около час, преди да сервирате. Така соковете ще се върнат обратно във всички части на месото на птицата.

Още рецепти вижте в Az-jenata.bg тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase