Снимка: Istock

Просото е зърнена култура с многовековна история. То има множество ползи за здравето. Богато е на минерали, витамини, антиоксиданти, въглехидрати, протеини и мазнини. Изключително гъвкаво зърно е, защото може да се приготвя по много начини, а и вирее в почти всякакви условия. Просото се използва за приготвяне на каши, мюсли, брашна, хляб, тестени закуски и изделия.

Едно от най-завидните качества на просото е, че не съдържа глутен. Това го прави подходящо за хора, които избягват глутена или имат някаква непоносимост към него. Успешно може да се използва вместо пшеница.

Кои са основните и най-важни ползи за здравето от просото?

Пълно е с хранителни вещества

Както повечето зърнени култури, така и просото съдържа богат набор от хранителни вещества и микроелементи. Сред тях са витамините от група В, витамин А, фолиева киселина, фосфор, магнезий, калций, желязо, според healthline.com. Просото е изключително богато на протеини и фибри. То е един от най-добрите източници на калций сред зърнените култури.

Богато на антиоксиданти

Просото е един от най-добрите източници на антиоксиданти. В него се съдържат фенолни съединения, които се борят с оксидативния стрес, причинен от свободните радикали. Това прави просото противовъзпалителна храна, полезна за сърдечносъдовата система. То има свойството да предпазва от диабет, артрит, заради противовъзпалителните си свойства, дори от някои видове рак, според International Journal of Food Properties. 

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase