Снимка: БГНЕС

От два дни от високоговорителите на полската граница гърми един и същи запис: "Внимание! Внимание! Преминаването на полската граница е законно само на граничните пунктове."

Зловещото предупреждение е насочено към хилядите търсещи убежище бежанци, събрани в Беларус от противоположната страна на бодливата тел, минаваща между двете страни.

Според Полша президентът на Беларус Александър Лукашенко умишлено провокира нова бежанска криза в Европа, като организира движението на мигранти от Близкия изток до Минск и им обещава безопасно преминаване към ЕС в отмъщение за санкциите, които Брюксел наложи на неговия авторитарен режим.

Близо 20 000 полски гранични полицаи, придружени от военна подкрепа, сега са разположени в демонстрация на сила, непозната в страната от края на Студената война. До преди няколко дни повечето мигранти бяха изтласквани насилствено, въпреки че някои успяха да стигнат до Варшава, след като се скриха в гъстите гори.

Откакто беларуските власти в понеделник започнаха да ескортират хиляди мигранти до полската граница в драматична ескалация на вече смъртоносна криза, преминаването на границата стана още по-трудно.

В горите между двете страни, където нощните температури падат под нулата, хилядите иракски, сирийски и афганистански семейства сега плащат цената - изкупителни жертви, хванати в капан между насилието на полските власти и фалшивите обещания на Беларус.

Те живеят в малки палатки, скрити между дърветата, опитвайки се да се стоплят във влажни спални чували. Най-малко осем души са загинали.

The Guardian се среща с група от три иракски кюрдски семейства от Духок, включително най-малко осем деца, които току-що са пресекли границата с Беларус. Доброволци от Grupa Granica, полска мрежа от неправителствени организации, наблюдаващи ситуацията на границата, стигнат до тях в гората близо до Наревка преди полската гранична полиция и не позволиха те да бъдат изтласкани обратно в Беларус с помощта на адвокати

"Пътувахме три дни с кола до Истанбул", разказва 40-годишен мъж, който споделя, че трябвало да напусне иракската провинция Духок от страх от отмъщение от бивши членове на "Ислямска държава" в близките села.

От турския град те са взели полет за Минск и след като са стигнали до полската граница, "беларуската полиция срязала бодливата тел и ги пропуснала".

Семействата са се опитвали да пресекат границата девет пъти преди, като всеки път са били изтласквани.

"При пристигането им полските граничари ги взеха в кола и ги прехвърлиха до граничната патрулна станция", казва Анна Албот от неправителствена организация за правата на малцинствата. "Опитваме се да следим ситуацията, защото от предишния ни опит полската полиция отблъсква мигрантите, дори след като ги е откарала в полицейски участък."

Дясното правителство на Варшава е увеличило четирикратно присъствието на гранична охрана и военен персонал в района, създавайки милитаризирана зона с дълбочина две мили и изграждайки ограда от бръснач.

По целия периметър на района има десетки контролно-пропускателни пунктове. Войниците спират всяка една кола, за да поискат документи и шофьорът да отвори багажника.

По улиците около Соколка, на около 12 мили от границата с Беларус, полицейски камиони редовно се движат към охраняваната зона, сирени гърмят, докато множество хеликоптери наблюдават сцената отгоре.

"Ситуацията е отчайваща и се влошава", казва Кайл Макнали, съветник по хуманитарни въпроси от "Лекари без граници" (MSF). "Виждал съм от първа ръка нараняванията, които хората са получили, когато са били нападнати от граничари от Полша и Литва. Хората описват, че са били бити с приклада на пистолет, ритани в ребрата, удряни с ток във врата и са били взети или унищожени всичките им вещи от европейските граничари. Това е неприемливо и трябва да се сложи край сега."

Според MSF едно сирийско семейство е спало в гората на полския от страната на границата за 21 дни, преди да бъдат принудени да се върнат. Единствената помощ, която са получили, е от любезни местни жители, застрашени за собствената си безопасност. Но полските власти ги принудиха да се върнат в Беларус, където сега ги очаква несигурна съдба.

Текстово съобщение, изпратено от полското правителство до телефоните на наскоро пристигналите пътници, предупреждава, че "Полската граница е запечатана", "Беларус ви излъга" и "Върнете се в Минск".

Съобщението – насочено към търсещите убежище, но изпратено до повечето пътуващи в Полша, които наскоро са попълнили формуляр за локация – съдържа връзка към мистериозно предупреждение за търсещите убежище: "Не приемайте никакви хапчета или лекарства, дадени ви в Беларус. Може да са отровни!"

Анна Хмелевска от фондация Ocalenie и координатор на Центъра за помощ за чужденците, базиран във Варшава, казва: "В началото на октомври полското правителство каза на пресата, че мигрантите се държат странно и че вярват, че са били упоени или отровени от Беларус. Нямаме повече информация за тази история, но за мен звучи като фалшиви новини, за да накарат мигрантите да изглеждат опасни, а Беларус да изглежда зле."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase