Снимка: БГНЕС

"Когато дойдат избори, като че ли всички политици си препрочитат главата "Бай Ганьо прави избори" и тръгват по тази схема. Нищо не е открито днес или вчера и не ни е чуждо", заяви актьорът Николай Урумов в студиото на "Денят ON AIR".

Според него изборите у нас ще водят до един и същи резултат, докато "децата, които са някъде отвън, не се върнат и опитат да приложат тук друго мислене и схеми".

"Но, както виждаме, онези, които идват отвън, са добре усвоили тукашните мурафети. Преди 150 години Добри Войников е описал точно тези недъзи: прииждащите шарлатани, недоучили на Запад, започват тука да мошеничестват и да подлъгват нашето наивно и търсещо вечно някаква промяна население", коментира актьорът пред Bulgaria ON AIR.

Урумов цитира "Криворазбраната цивилизация" на Войников:

"Този свят е сцена, дето цивилизованите лъжат като актьори, а простите са за цивилизованите като добитъка за хората. Европейците дохождат при нас, лъжат ни с някакви лъскави обещания, вземат ни момите и децата. Да, Европа се е обогатила от прости като нас нации".

Актьорът поясни, че "Криворазбраната цивилизация" е написана през 1871 г., когато влиянието на Османската империя е отслабено, а родните революционни движения надигат глави.

"Това е причината да се появят всякакви такива юпита – високо образовани момчета, маргаридевци, които да поведат към "цивилизацията" нашето население. Но, като погледнем финала на произведението, целта не е била да заведе той красивата Анка в Европа, нито пък да изучи българското население на европейските мурафети, а просто да се докопа до парите на баща ѝ Коста", разказа Урумов.

По думите му момчетата и момичетата от протестите през лятото на 2020 г. са били използвани от познати лица, които са се представяли за нови.

"Къде са тези момичета и момчета? Бутнаха ги отпред да се бият с полицаите, след което се появиха онези познати лица, които съставиха партии и говорят от името на народа. Нито един от тези новите, които се броят за нови, не са нови. Дори и най-новите са били съучредители на стари партии, а някои от тях са били министри в други служебни правителства. Ако Маргариди идва от цивилизован Париж, то днешните маргаридевци идват от Харвард", изтъкна събеседникът на Ганиела Ангелова.

Неговият прочит на "Криворазбраната цивилизация" ще се играе в Сатиричния театър на 14 февруари.

Коментари Напиши коментар

23

Кико

преди 2 месеца

За сега Кирчо води, Славчо по петите му!

22

ЬЬЬ

преди 2 месеца

България е за "завиждане".Нейният национален герой е Бай *** и всички политици се стремят да му приличат-и по тъпотията,и по краденето,и по доносничеството. Той е въздесъщ с неутолимата си жажда за келепир.Браво,Урумов!Браво!

21

Ганьо

преди 2 месеца

От Булгаристания -България не става. Направете си Нова България ама не ви стиска.Няма кой да я признае.А като няма капиталист,дето ги слага всичките под една черта с пари, да я признае,тогава си купете или си направете остров .Поне децата ви да не страдат. 18 век бяхме само 1 млрд.,цялата планета .Сега след пет години ставаме 9 млрд..Какво мислите се ражда в тия тела.Флора и фауна.И така ще е занапред.Нещастието *** на вратата.Почвайте от рано щото с избиване на 100 хил.вишиста сте в гроба.