Снимка: БГНЕС

Лебедите се считат за мистериозни и красиви същества, прославени заради своята грация и величие и защитени от посегателствата на ловците. Но въпреки това, в усилията си да преодолеят хроничния недостиг на храна, управниците на Северна Корея ги включиха в менюто.

Според държавните медии "вкусни" черни лебеди се отглеждат в индустриален мащаб в ново звено в една от най-големите птицеферми в страната.

Главната вечерна новинарска програма на Северна Корея публикува тази седмица репортаж от церемонията по откриването на фермата в Куангпхо. "Беше положена основа за активен принос към подобряването на живота на хората чрез отглеждане по индустриален начин  на черен лебед - рядка декоративна птица с лечебна стойност", се казва в съобщението.

Според Корейската централна новинарска агенция заграждението за лебеди съдържа няколко блока навеси, блок за млади птици и стаи за санитарен преглед и друго оборудване за разплод. Черните лебеди (Cygnus atratus)  идват от Западна Австралия, но са формирали стабилни популации в някои азиатски страни, след като са били внесени като декоративни птици.

През юни върховният лидер Ким Чен Ун предупреди, че ще настъпи недостиг на храна и обвини за това лошото време. "Ситуацията с храната за хората става все по-напрегната, тъй като селскостопанският сектор не успява да изпълни своя план за производство на зърно поради щетите от тайфуна миналата година", каза той пред Централния комитет на Корейската работническа партия.

Независими наблюдатели казват, че недостигът на храна в Северна Корея е хроничен и предсказуем. Страната не може да произвежда достатъчно храна, за да снабдява хората си, поради неефективното и слабо развито земеделие. Самоизолацията по време на пандемията на коронавирус и санкциите на ООН правят вноса на храна през Китай по-труден от обикновено.

Няколко милиона души загинаха от опустошителния глад през 90-те години на миналия век. По време на "Трудния поход", както го наричат ​​евфемистично в Северна Корея, нейните хора свикнаха да ядат неща, далеч по-странни от черния лебед, като се започне от скакалци и водни кончета, през плъхове и земни червеи, до слама и трева, обсипани с кора от дървета.

Ситуацията далеч не е толкова лоша сега, но доклад този месец на мозъчен тръст във Вашингтон описва мрачна перспектива тази година. "Докато все още не е криза с мащаби на глада от 90-те гозини, негативната тенденция, съчетана с външни фактори като ниски добиви през предходната година и щети от наводнения в североизточните обработваеми земи и инфраструктурата за транспортиране на култури, влошават продоволствената несигурност в страната", казаха от Центъра за Стратегически и международни изследвания казаха.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase