IStockphoto
fallback

Пиенето на кафе е неизменна част от сутрешната рутина на мнозина. То помага на организма да превключи на работен режим и му дава енергия. Има и такива, които продължават с ароматната напитка и през останалата част от деня, за да подобрят концентрацията си. Но колко са онези, които пият по една чаша непосредствено преди тренировка? Според изследователи, това може да спомогне за по-доброто представяне във фитнеса.

 
Не само кафето, но и много други напитки и храни (като барчета) с кофеин, са полезни за протичането на по-качествена тренировка. Проучване от октомври 2019 г., данните от което са публикувани в Nutrients, установява, че консумацията на напитката преди тренировка може да повиши производителността както при мъжете, така и при жените.
 
Кои са най-големите ползи от кафето преди тренировка?
 
1. Повишава концентрацията
 
Доказано е, че кафето стимулира централната нервна система. То кара мозъка да се събуди сутрин и да се настрои за работа. Подобно е и действието му преди тренировки, когато той трябва да превключи на друга вълна.
 
„Тъй като кофеинът повишава бдителността, подобрението в когнитивните функции може да насочи фокуса към спорта“, казва пред Liovestrong диетологът Кели Джоунс. И добавя, че по този начин се увеличава и координацията на тялото, например на бягащата пътека или друг уред.
 
2. Намалява възприятието ви за болка
 
По данни на изследване, публикувано в Neuroscience & Biobehavioral Reviews през 2016 г., ако сте пили кафе преди тренировка, то възприятието ви за болка ще е съвсем различно и ще може да тренирате с по-висок интензитет.
 
„Въпреки че някои проучвания показват увеличаване на окисляването на мазнините по време на тренировка, свързано с приема на кофеин, това може да не е директен ефект. Вместо това тялото може да изразходва по-малко енергия при по-голямо натоварване“, казва още Джоунс.
 
3. Спомага за отслабване
 
Не голямото количество кафе преди тренировка помага за загубата на тегло, а приемът на една чаша поне 30 минути преди упражненията. По този начин организмът изгаря по-лесно мазнините, показва изследване, публикувано в Journal of the International Society of Sports Nutrition. При него 50 мъже са приемали прах от зелено кафе или плацебо. След това са правили различни видове тренировки.
 
Още за предимствата на кафето преди трениворка четете в материала на Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

Анонимен

преди 2 години

преди тренировка не се пие кафе натоварва се сърцето ,може да се получи инфаркт

2

Анонимен

преди 2 години

Кафе не пия от 1 година. Когато се разчетох за вредите от кофеина. Ако направите едно проучване, ще видите че мкого известни богати хора НЕ пият кафе. Богатите имат информация първи за много неща.От както непия кафе се чувствам в пъти по добре. Кофеина натоварва Централната Нервна Система, което може да доведе до лоши последствия. Организма свиква с ставаш като наркоманитеее. Сутрин мозъка ти вика дай ми дозата ... реално тя не ви трябва.

1

Анонимен

преди 2 години

Не знам кои са Nutrients. Кафето спомага, но не трябва да се пренатоварвате, чщаото може да си навредите на нерваната система. Друго важно, което трябва да знаете е, че може да минат до 40 минути, преди да усетите пъния ефект, така че не пийте кафе непременно преди тренировка, защото е много кофти, да тренитрате, да се уморите и после да не може да си починте. Аз лично пия кафе час, час и нещо преди тренировкта, тренирам ча час, къпя се и се порибирам и ефекта е почти отминал.

fallback