Снимка: БГНЕС
fallback

През последните 40 години Северна Корея е изстреляла около 150 ракети. Днес КНДР обяви, че е изстреляла още една нова крилата ракета с голям обсег през уикенда. Тя е способна да достигне до Япония.

Въпреки международното осъждане, източноазиатската страна продължава да тества ракети, някои от които са в нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. А това, разбира се, води до строги санкции.

Защо Пхенян продължава с тези тестове, ако те струват толкова много на икономиката му? Отговорите дава Лаура Бикър от BBC.

На първо място е най-простата причина - защото може.

Учените в Северна Корея са разработили дузина нови оръжия под ръководството на Ким Чен Ун. Те са по-бързи, имат по-голям обсег и са по-мощни. Пхенян твърди, че се нуждае от тях, за да се предпази от вероятна инвазия. За режима ракетите са изключително ценни.

Най-вероятно Северна Корея иска и да е в крак с технологията, която се развива при съседите й.

Южна Корея няма ядрени оръжия, но нейният съюзник, САЩ, има. Това е защита, наречена "ядрен чадър". Също така, Америка има 28 хил. войници, които са разположени на територията на Южна Корея, а Севера винаги наблюдава съвместни учения между двете държави.

Режимът на Ким Чен Ун вижда тези учения като подготовка за война. Затова КНДР често тества своите ракети в отговор на действията на съседката си.

Освен това, Ким Чен Ун използва оръжията, за да печели одобрението на народа си. Да, Пхенян винаги наблюдава каква ще е реакцията на Вашингтон при поредния тест на оръжие, но когато медиите в КНДР съобщават за тях, новините са насочени главно към местното население. Особено, когато ситуацията е сложна.

Икономическото състояние на Северна Корея никак не е добро. След повече от година в изгнание, което властите в Пхенян сами наложиха заради COVID-19, доставките от най-големият съюзник на страната, Китай, почти са спрели. Дори Ким Чен Ун се извини на нацията си, по време на скорошен военен парад. Лидерът пророни и сълзи.

Понякога режимът тества оръжията, за да покаже на хората си, че има с какво да се гордеят, дори и когато са гладни. Тестовете са и призив нацията да е обединена срещу враговете си.

Не на последно място Ким Чен Ун иска да бъде приет насериозно - не само от народа си, но и от САЩ, както и от целия свят. Според някои специалисти, дългосрочната цел на Северна Корея е да се превърне в една нормална ядрена сила, за която светът приема, че има ядрени оръжия.

Пхенян е показал, че може да оцелее след години на санкции и нищо не го спира, за да развие технологиите си. Така Северна Корея продължава да налива ограничените си средства в ядрената си програма, на гърба на собствения й народ.

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

81

Анонимен

преди 2 години

Продължават, защото Не искат Американски бази и Американски войски във дома им , не искат бомбена демокрация нанесена от самолети ..... не искат гръбнака да е приведен за помилване ....!!!! ИМАШ КУЧЕ - ПАЗИ ТИ ДВОРА , НЯМАШ КУЧЕ - РАЗГРАДЕН ТИ Е ДВОРА !

80

Анонимен

преди 2 години

Защото са горди и независими и бранят тази крепост ! Велик Вожд - Горд Народ - Силна Държава !

79

два свята

преди 2 години

Северна и Южна Корея са емблематичен пример кой след кого е тръгнал и къде е стигнал.И въпреки това тук се лее злоба срещу американците. Разбира се , за да постигнеш това , което е постигнала Южна Корея за 50-60 години трябват воля и труд, а не просто да се влачиш след кервана и да лаеш.

fallback