Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Пенсионирането може да е светлината в края на тунела за милиони работници, но според някои проучвания многото свободно време след пенсия може да бъде вредно за здравето толкова, колкото и малкото свободно време.

„Хората често се оплакват, че са твърде заети, и постоянно искат да имат повече свободно време. Но дали повече то е свързано с по-голямо щастие? Открихме, че липсата на свободно време води до по-голям стрес и по-ниско усещане за щастие. Въпреки че твърде малкото свободно време е нещо лошо, повече свободно време не винаги е по-добро решение“, обяснява водещият автор на изследването д -р Мариса Шариф, асистент по маркетинг в Университета на Пенсилвания.

Изследователският екип анализира данни на повече от 21 700 американски граждани, участвали в проучване за използване на времето между 2012 и 2013 г. Участниците са предоставили подробен отчет за това, което са правили през предходните 24 часа, като посочват часа на деня и продължителността на всяка дейност. Те са декларирали и усещането си за благополучие. Резултатите показват, че с нарастването на свободното време и усещането за щастие се изравнява след около два часа и започва да намалява след пет.

Участниците в изследването с повече свободно време съобщават за по-ниски нива на усещане за щастие, когато се занимават с непродуктивни дейности. Въпреки това, когато се занимават с неща, които харесват, тези с повече свободно време се чувстват подобно на тези с умерено количество свободно време.

Това проучване е публикувано в Journal of Personality and Social Psychology, пише БГНЕС.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase