Снимка: iStock
fallback

Белият хляб е една от основните храни на много домакинства. Той се съчетава с почти всички продукти и приготвянето му под формата на филии е лесно. Разнообразието от този продукт е голямо и той е леснодостъпен в магазините и като цена и като наличност, което също го прави доста предпочитан продукт. И въпреки тези плюсове, белият хляб не е сред най-полезните храни и през последните години започна да има много алтернативи с по-здравословни предимства.

Как се създава белият хляб

За направата на бял хляб пшеничното брашно се избелва с помощта на различни химикали, което прави брашното да изглежда бяло. Химикали като бензоил пероксид, хлорен диоксид и калиев бромат се добавят към брашното, последвано от рафинирано нишесте. Тези химикали се използват в малко количество, което не е опасно за здравето.

Хранителна стойност на белия хляб

Съдържанието на калории във всички видове хляб е почти еднакво. Разликата е главно в съдържанието на хранителни вещества. Филия бял хляб съдържа 77 калории, но има висок гликемичен индекс. Тъй като белият хляб е силно обработен, съдържанието на хранителни вещества в него е много ниско.

Ето някои негативни ефекти от ежедневното ядене на бял хляб:

Висока кръвна захар

Белият хляб има висок гликемичен индекс, което означава, че бързо освобождава глюкоза и може да повиши нивото на кръвната захар. Консумирането на бял хляб е особено вредно за хората, страдащи от диабет, тъй като внезапните колебания в нивото на кръвната захар могат да бъдат опасни. Постоянната висока глюкоза в кръвта може да накара тялото ви да влезе в хипергликемично състояние. Това състояние може да доведе до сериозни здравословни усложнения като сърдечносъдови заболявания, увреждане на нервите и бъбречна недостатъчност.

 

Още по темата четете в Tialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

Анонимен

преди 2 години

Защото идва криза и хляба ще е дефецит от сега ни подготвят.

31

Сашко

преди 2 години

Живея в Холандия и когато дойдохме започнахме да ядем бял хляб(защото така ни бяха научили ) , но ни направи впечетление че всички ядът тъмен хляб , там тъмния хляб там е с високо качество а в България си мислим че този хляб е ниско качество . Когато опитахме тъмния хляб се оказа много по вкусен и ароматичен и от тогава яден само тъмен хляб .Всичко е въпрос на вкус .

30

Анонимен

преди 2 години

По време на социализма имахме истински хляб,полетата бяха с истинско жито и царевица сега всичко е ГМО отделно го ръсят с химия толкова много че ви е бедна фантазията.Умишлено дадоха земята на частници които станаха милионери,а Европа и Америка си пробутаха химическото зърно.Ние сме виновни,искахме демокрация,свободия,капитализъм.Бай Тошо бил диктатор а сега няма да ревете!!!

fallback