Снимка: istock

Продукти:

300 г брашно
2 супени лъжици захар
1 щипка сол
225 г масло, студено или замразено
100 г масло, разтопено
140 мл студена вода
250 г пекан
325 г тъмна кафява захар
2 яйца
1 чаена лъжица течна ванилия
 
Приготвяне:
 
Загрейте фурната на 170 градуса. В кухненски робот или в купа с миксер смесете брашното, 2 супени лъжици захар и солта. Добавете студеното масло, нарязано на слайсове или кубчета. Разбийте сместа на кратки интервали, докато добие трошлива консистенция. Добавете студената вода и отново разбийте на бързи обороти. Сместа ще изглежда на трохи. Прехвърлете я в друга купа и оставете настрана. Счукайте ядките пекан в робота, в блендер или в хаванче. Запазете си няколко цели ядки за украса. Оставете настрана. 
 
В купата на робота разбийте разтопеното масло и кафявата захар до пухкава смес. Добавете яйцата и ванилията. Отново разбийте. Добавете ядките пекан и отново разбийте. Ще се получи лека пухкава смес. Във формички за мъфини сложете по една супена лъжица от трошливата смес на дъното. Леко притиснете с пръсти, за да направите нещо като кладенче в средата, като внимавате да не прилепвате сместа прекалено по формичките. Отгоре сложете по една лъжица от течната смес с пекана. Поръсете с цели ядки пекан отгоре. 
 
Печете в загрята фурна за 25 минути или до суха клечка. Ориентир може да ви е златистият загар, който ще се получи по върха на мъфините. Оставете мъфините да изстинат за 5 минути преди да ги извадите от формите.
 
Още рецепти вижте в Az-jenata.bg тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase