Снимка: Istock

Продукти:

  • 1 и ½ кг патладжани
  • 1 голяма глава лук
  • 2-3 зелени или червени чушки, без семките
  • 1 голям морков
  • 6 стрити скилидки чесън
  • 1 голяма консерва нарязани домати
  • 500 г нахут от консерва
  • сол на вкус
  • 2-3 с.л. зехтин или олио
  • 2 сухи дафинови листа
  • 1 до 1 ½ чаена лъжичка сладък червен пипер или пушен червен пипер
  • 1 чаена лъжичка смлян кориандър
  • 1 чаена лъжичка сух риган
  • ¾ чаена лъжичка канела
  • ½ чаена лъжичка куркума
  • ½ чаена лъжичка черен пипер

Приготвяне:

Патладжаните се обелват и нарязват на кубчета. Слагат се в гевгир или тава и се посоляват леко. Оставете ги за 30 минути или 1 час, за да се махне горчилката, след което ги изплакнете с вода.
В дълбока тенджера загрейте мазнината и добавете към нея нарязаните лук, чушки и моркови.

Разбъркайте и след няколко минути добавете чесъна, дафиновия лист и подправките. Следва да прибавите нарязани домати, патладжана и нахута, като може да долеете малко вода или да ползвате течността на нахута.

Оставете всичко хубаво да заври. Гответе на котлона 10 минути. След това пресипете в тава и печете в предварително загрята фурна на 190 градуса за 45 минути. Патладжанът трябва да е омекнал и да е добре сготвен. Сервирайте с хубав хляб и кисело мляко, по желание поръсете с магданоз.

Още рецепти може да намерите в кулинарната рубрика на Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase