Снимка: Bloomberg L.P.
fallback

Опасната гореща вълна, която обхваща Средиземноморието, е последната от поредицата скорошни екстремни метеорологични събития, които подчертават реалните последици от изменението на климата, пише Bloomberg.

Италианският остров Сицилия може да е счупил топлинния рекорд на континентална Европа, когато термометрите достигнаха 48,8 градуса по Целзий в сряда. Докато жителите на региона са свикнали с горещото време по това време на годината, властите в Средиземноморието предупреждават населението да вземат предпазни мерки, тъй като температурите се покачват над 37 °C.

Oще по темата

Горещините се случват само няколко дни след като водещи световни учени по климата заявиха в забележителен доклад, че последното десетилетие най-вероятно е било по-горещо от всеки един период в последните 125 000 години. В него се казва още, че глобалните температури ще продължат да се покачват, ако драстично не са намалят емисиите на парниковите газове.

Изследователите установиха, че изменението на климата е причината топлинните вълни да са по-чести и интензивни по целия свят, което може да доведе до смъртта на уязвими хора, които нямат достъп до подходяща защита. Топлината може да бъде особено опасна за деца и възрастни хора.

"Това е Средиземноморието, така че лятото е горещо и сухо, но това е необичайно интензивно", каза Боб Стефански, ръководител на приложните климатични служби в Световната метеорологична организация. "Това е само малка част от нещата, които предстоят". Метеорологичната система, която причинява топлината, ще се усети най-силно в Централна и Южна Испания, Южна Италия, Гърция, Балканите и Западна Турция, каза той.

В Тунис температурата в столицата достигна рекордните 48,9 °C във вторник, счупвайки предишния рекорд, установен през 1982 г., според Мехрез Ганучи, синоптик в Тунизийския национален институт по метеорология. В сряда Кайруан, друг град, разположен на юг от столицата, регистрира рекордните 49 ° C.

Съществува риск температурите да влошат пожарите, които бушуват в Гърция през последните дни. "Топлинната вълна ще изостри и ще направи опасността от пожар много по-голяма", каза Стефански.

Следващата седмица се очаква да има известно облекчение, като прогнозите показват понижаване на температурите. И все пак, тъй като изгарянето на изкопаеми горива продължава да играе важна роля в световната енергийна система, учените прогнозират, че подобни топлинни вълни ще стават все по-често срещани в бъдеще.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

Анонимен

преди 2 години

Зелените талибани само чакат да стане лято и се започва с нелепата им пропаганда, как едва ли не сме на ръба на апокалипсиса. Някакъв температурен рекорд от преди 60 години бил подобрен с 0,3 градуса и това вече е доказателство, че зелената секта е единствената права вяра. последното десетилетие най-вероятно е било по-горещо от всеки един период в последните 125 000 години. - що за глупост е това? Най-вероятно било - долнопробни лъжи и манипулации.

24

Iordan Ivanov geolog

преди 2 години

Тестове от 2018 - 2019 година United Kingdom Kent UK Доказаха връзка между остри пробиви в биосферната охрана от дигитално холограмни видео пресканиращи оръжия и остър електромагнитен смог и отделяне на огромни количества газове от Атлантическия океан с цел закърпване на увредени обеми по границите със САЩ.Сателитни анализи на пожарите в Амазония,Аляска,Австралия и Сибир дадоха връзка с холограмни оръжия вкл монтирани на цигарени пакети./ANti neozoic era /Декодират и увреждат тежко .

23

Iordan Ivanov Geolog

преди 2 години

тестове подават че има тежки увреждания от нови нагло престъпни анти земни,анти слънчева система и анти климатични оръжия вкл дигитално холограмни сканиращо пресканиращи.В Момента се засича остър силен проникващ електромагнитен смог над големи региони от Средиземно море.Експерти да огледат на сателитни филми. Има откат от планетата с цел ликвидация на хората заради нагло вредни скенери облъчващи от автомобили тежко биосферната охрана .Нови камиони прогарят с нагло вредна техника биосферата

fallback