Снимка: БГНЕС

Олимпийският огън в Токио вече угасна, а сега всички погледи са насочени към Пекин, където след по-малко от шест месеца трябва да започнат зимните Олимпийски игри.

Предвидено да се проведат от 4 до 20 февруари, зимните игри се разглеждат като основен момент на гордост в Китай, като Пекин е готов да стане първият град в света, който да бъде домакин както на летните, така и на зимните Олимпийски игри.

Но тази Олимпиада също така се очертава да бъде и най-противоречивата през последните години, тъй като нарастват призивите за дипломатически бойкот заради предполагаемите нарушения на правата на човека на Пекин срещу мюсюлманите уйгури в западния регион Синдзян. В допълнение, подготовката за събитието ще започне на фона на влошаващата се ситуация с коронавируса и все още съществуващия въпрос дали Пекин е предприел правилните стъпки по време на първоначалното огнище.

За Китай безопасното и успешно провеждане на Олимпиадата ще бъде ключово свидетелство за неговата национална сила и глобално положение, тъй като управляващата комунистическа партия навлиза във втория си век сред това, което вижда като "все по-враждебна" международна среда.

След като успешно ограничи разпространението на вируса, Китай сега се бори с най-голямото си огнище от повече от година, като силно заразният вариант "Делта" се разпространява в половината от провинциите му. Последното нещо, което китайските лидери ще искат, е Олимпийските игри да се превърнат в събитие за суперразпространение на COVID-19.

В разговор със CNN Джин Донгян, вирусолог от университета в Хонконг, заяви, че успехът на Олимпиадата в Токио показва, че с внимателно планиране и строги мерки за безопасност провеждането на международно спортно събитие по време на пандемията е "напълно възможно".

Зимните игри през 2022 г. ще бъдат разпределени в три основни зони - в столицата Пекин, както и в Янкин и Джандзякоу на северозапад, които са свързани с високоскоростни железопътни линии.

Джин предположи, че Пекин може да се възползва от опита на организаторите в Токио, като създаде балон около ключовите олимпийски обекти, за да предотврати разпространението на COVID-19.

По време на Олимпиадата Токио беше в извънредно положение и всеки ден съобщаваше за хиляди нови случаи. Но вътре в олимпийския балон, само малък брой хора бяха заразени - едва 400 случая, свързани с игрите, са регистрирани от 1 юли. Но докато игрите в Токио положиха големи усилия, за да предпазят спортистите от заразяване с COVID-19, Пекин вероятно ще иска да предотврати разпространението на коронавируса навън - от олимпийския балон в местните общности.

Повече от година Китай разчита на сурова стратегия за "нулева толерантност", за да премахне бързо вътрешните огнища. Страната също така затвори границите си за повечето чужденци. Малцината, на които е разрешено да влязат, трябва да останат между две до три седмици под задължителна хотелска карантина.

Повторното отваряне на границите на страната за първи път от две години, дори и в ограничен капацитет, ще представлява огромно логистично предизвикателство, не на последно място по отношение на настаняването на спортистите.

Джин, експертът от университета в Хонконг, казва, че настоящите изисквания за продължителна карантина са неустойчиви за Олимпиадата, тъй като малко спортисти биха били готови да бъдат хванати в капан в хотелска стая в продължение на три седмици преди да се състезават.

Съществува и несигурността дали ще има публика на живо. Игрите в Токио забраниха както чуждестранни, така и местни зрители. Но Международният олимпийски комитет заяви миналия месец, че Игрите в Пекин ще имат нужда от зрители, за да бъдат успешни.

"Имаме нужда и искаме да имаме зрители... Искаме да имаме възможност всички да се насладят на гостоприемството и да се насладят на страхотните китайски предложения", каза Хуан Антонио Самаранч - младши, ръководител на координационната комисия на МОК.

Миналата седмица експерт от Китайския център за контрол и превенция на заболяванията заяви пред държавния Global Times, че много от събитията на Зимните игри в Пекин ще се провеждат на открито, което ще позволи на местната публика да присъства, въпреки че не е ясно дали зрителите ще подлежат на допълнителни карантинни мерки. Ако Пекин разреши местни зрители, ще се наложи ли те също да живеят временно в олимпийския балон - и как Пекин може да улесни затварянето на десетки хиляди хора в продължение на няколко седмици?

Въпреки значителната несигурност около подобни въпроси, общественото очакване за зимните игри вече е високо в Китай. По време на церемонията по закриването на игрите в Токио в неделя, хаштаговете за Олимпиадата в Пекин бяха сред водещите теми в Weibo, строго цензурираната версия на Twitter в Китай.

"Стадионите са толкова луксозни и великолепни. Надявам се пандемията да приключи скоро, за да мога да отида да видя Игрите лично", гласи един коментар.

"COVID-19 ще се превърне в грип в бъдеще и не винаги можем да затваряме портата на страната. Китай не е бил домакин на зимни олимпийски игри и това е особено ценна възможност да покажем нашата всеобхватна национална сила", се казва в друг.

Други обаче са загрижени за разпространението на COVID-19 по време на игрите, както и за строгите ограничения за пътуване, които е вероятно да бъдат въведени.

"Забравили ли сме колко наши сънародници са загинали заради COVID-19? Защо трябва да поемем риска за цялата страна? В Пекин ще има всякакви ограничения ... животът на колко хора от работническата класа ще бъде засегнат?", пише в един негативен коментатор.

Отчасти в резултат на стратегията "нулев COVID", обществената толерантност на Китай към инфекциите остава изключително ниска. През последните седмици някои видни китайски експерти по обществено здраве призоваха за смяна на подхода, за да се научи страната да съжителства с коронавируса, следвайки пътя, който все по- често поемат други страни със сравнително високи нива на ваксинация.

В неделя обаче бившият здравен министър на Китай публикува коментар в партийния глас на People Daily, който атакува идеята за "съжителство с вируса", ​​което потенциално предполага официална съпротива срещу подхода.

В статията Гао Цян обвини Съединените щати и Обединеното кралство, че "пренебрегват здравето и безопасността на хората" и причиняват възраждане на огнищата чрез облекчаване на ограниченията. "Това е провал на вземането на решения за предотвратяване на епидемии, причинен от дефектите в политическите системи на страни като САЩ и Великобритания, както и неизбежен резултат от тяхното популяризиране на индивидуалистичните ценности", пише Гао.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase