Снимка: БГНЕС
fallback
Дванадесет души, които са били арестувани по време на протестите в Куба на 11 юли, получиха присъди от 10 месеца до една година затвор след съкратен процес, в който мнозинството нямаха адвокат. Това заяви братът на един от тях, кинематографа Аниело Троя, режисьор на известния видеоклип „Patria y Vida“, съобщава „Дойче Веле“.
 
"Задържат го, когато започнаха демонстрациите. Той не участва в протеста, а просто излизаше с камерата си, за да снима", каза брат му Юри, който следи отблизо процеса, докато изслуша присъдата днес.
 
Той обясни, че 25-годишният Аниело е прекарал няколко дни в изолация в затвор, разположен в западната част на Хавана. Властите не са предоставили никаква информация на семейството му до понеделник, 19 юли.
 
"Те ни съобщиха за номера на жалбата и че е обвинен за обществен безпорядък. Казаха ни, че той е с мярка задържане под стража и това ще бъде пряк процес. Че ще ни се обадят и че имаме право на адвокат ", каза братът на осъдения.
 
Според техните показания във вторник семейството е отишло с адвокат в затвора. Там за тяхна изненада им е казано, че процесът вече се провежда в Общинския съд в южната част на столицата на няколко километра разстояние.
Oще по темата
 
"Изтичахме с адвоката и процесът вече беше приключил. Те го осъдиха без адвокат. В същия съкратен процес имаше 12 момчета и само две от тях имаха адвокат, защото родителите им са разбрали навреме", каза той.
 
Присъдата е една година затвор за десет от обвиняемите и десет месеца затвор за останалите двама, които са имали адвокати.
 
Семейството на младия режисьор на „Patria y Vida“, тема, която се превърна в химн на несъгласието на и извън острова, ще обжалва присъдата тази седмица, за да се опита да я промени.
 
Кубинската платформа „El Toque Jurídico“ потвърди достоверността на присъдата на12-те кубинци, както и все по-честото използване на „обобщени процеси“ в Куба за преследване на хора с политически идеи, противопоставящи се на управляващата партия.
 
"Ако адвокатът не пристигне навреме за процеса, договорът му е безполезен. Няма начини за обезсилване на обобщен процес поради факта, че подсъдимият не е имал адвокат. Кубинските власти изкривяват закона и го използват удобно и избирателно ", заявяват адвокатите на „El Toque Jurídico“.
 
Те са категорични, че фигурата на съкратения процес в Куба се характеризира "със своята бързина и защото лицето може да бъде съдено без присъствието на адвокат", като по този начин "подкопава правото на защита" на обвиняемия.
 
Организациите и активистите изчисляват броя на задържаните след протестите на 11 юли на няколкостотин. Повечето от тях остават в затвора и очакват обвинения, а други са освободени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

61

Анонимен

преди 2 години

То и във България съдят без да разбереш и накрая разбираш имало дело без Теб и накрая дължиш някакви пари, но си лишен да покажеш своята истина !

60

666

преди 2 години

Всички *** дивашки лъжи имат край.

59

Кукубинец

преди 2 години

Факт е, че половинката на триждивеличайший Влюбен Сидеров, тя и либофница на екс доведения му син, е родена в Куба, сиреч - кубинка. Питайте Волен зле ли му беше в ресортите на Куба покрай крайбрежието, където нормален кубински дрипльо не може да припари. Куба има две лица, които я оформята като комунистическо-капиталистическа държава. Иначе, автомобилите на гражданите са от времето на Лука Брази и Дон Корлеоне и все още са в движение, защото няма денги за нови.

fallback