IStockphoto

Маслата за лице са популярни пради много причини. Не само масажният процес на нанасянето е изключително успокояващ, но и тези продукти придават на тена ви мигновено и много задоволителнот сияние, като същевременно помагат да се заключи влагата.  

Сред множеството маслени смеси на пазара в момента, понякога се забравя едно скромно масло - маслото от жожоба. Често предлагано на пазара като добър вариант за хора с предразположена към акне кожа, то е без аромат и действа като омекотяващо средство, което помага за изглаждане и овлажняване. 
 
Но дали маслото от жожоба наистина е подходящо за склонна към акне кожа? Според дерматолозите, отговорът е Да. "Може да помогне срещу акнето, като нормализира собственото произство на масло в кожата ви и действа като противовъзпалително средство", казва Микеле Фарбер пред Allure. Той допълва, че все пак може да са ви нужни и други съставки за борба с неприятните пъпки, но маслото от жожоба си струва да бъде включено в рутината ви. 
 
Какво е масло от жожоба?
 
Първото нещо, което трябва да знаете за маслото от жожоба е, че технически то изобщо не е масло. Всъщност това е течен восък, поради което по-малко омазнява кожата в сравнение с истинските масла. То се извлича от семената на растението Simmondsia chinensis и печели класификацията си като восък поради това, че химически се различава от останалите масла на пазара. 
 
Маслото от жожоба се състои от 98% чисти восъци, главно мастни киселини, алкохол и въглеводороди. "Поради тази причина то може да помогне за осигуряване на влага върху повърхността на кожата без да запушва порите", обяснява дерматологът Мариса Гаршик. Комбинацията от мастни киселини прави маслото от жожоба чудесна възможност за овлажняване на суха кожа. То действа едновременно като овлажнител, който привлича влагата, и като омекотител, който омекотява и изглажда кожата. 
 
Продуктът е добър източник на витамин Е, като има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Въпреки че може да се използва при всеки тип кожа, най-добре е за суха, зачервена или чувствителна. Маслото от жожоба може да помогне и за поддържането на кожната бариера.

Дали наистина помага срещу акне?
 
Маслото от жожоба не би трябвало да създава проблеми при хора с акне и дори може да има доста добри ефекти. Основната причина е поради статута му на восък, което го прави по-малко оклузивен и по-лесен за нанасяне върху повече типове кожа. Гаршик обяснява, че восъчните естери на маслото от жожоба го правят много подобен на основните съставки на човешки себум, който е 58% триглицериди и мастни киселини, 26% восъчни естери и 12% сквалан.
 
Поради начина, по който имитира естествения себум в кожата, маслото от жожоба всъщност може да помогне при леко до умерено акне, като нормализира производството на масло в кожата. "Жожобата помага с поддържане на влагата на повърхността по същия начин, по който го прави естественият себум - без да запушва порите", казва Гаршик. Тя допълва, че формулата на маслото е лека, така че няма да омазни допълнително кожата. 
 
Как да включите маслото от жожоба в рутинната си грижа, вижте в материала на Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase