Снимка: БГНЕС
fallback

Ким Чен Ун се е разгневил и е наказал висши служители заради пропуски, които са причинили неуточнена "голяма криза", свързана с COVID-19, съобщават севернокорейските държавни медии. Това е рядък признак за тежестта на пандемията в Северна Корея, която преди това настояваше, че няма нито един случай на заболял от коронавирус - твърдение, което в което експертите се съмняват.

Oще по темата

Страната затвори границите си, за да се предпази от вируса. Но заедно с международните санкции това доведе до недостиг на храна и влошаване на икономиката.

Преди това Ким призна, че ситуацията с храната в страната е "напрегната", и каза на гражданите да се подготвят за най-лошия в историята резултат, позовавайки се на сравнения със смъртоносния глад през 90-те години.

По-рано тази седмица държавната телевизия излъчи необичаен репортаж, в който граждани коментира "изтощения" вид на Ким, след като изглеждаше, че е отслабнал.

Какво е казал Ким Чен Ун?

В реплики, съобщени от държавния вестник KCNA,  Ким обвинява висши служители в небрежност на специално свикано събрание на партийните лидери.

В резултат на това те са "предизвикали опасност от създаване на голяма криза при осигуряване на сигурността на държавата и безопасността на хората, довел до тежки последици". Няколко членове на партията са привикани, както и един член на мощния "Постоянен комитет", който се състои само от петима членове, включително самият Ким.

Статията обаче не дава повече подробности за инцидента, нито идентифицира служителите.

Какво означават забележките?

Севернокорейският дезертьор и изследовател Ан Чан Ир казва пред агенция Франс прес, че това вероятно означава, че страната вероятно е потвърдила случаи на COVID-19. Това също e и сигнал, че "Пхенян вероятно се нуждае от международна помощ", каза той.

"В противен случай те не биха направили този коментар, тъй като това неизбежно включва признаване на собствения провал на режима в неговите антиепидемични усилия."

"Докладът е индикация за "влошаване" на здравословното състояние в Северна Корея", казва д-р Лейф-Ерик Исли, доцент по международни изследвания в Университета Ewha Womans в Сеул.

Ким вероятно ще намери изкупителни жертви за инцидента, прочиствайки нелоялни служители и обвинявайки техните идеологически пропуски ", каза той.

"Това може да осигури оправдание за Пхенян, за да изисква от гражданите да се измъчват повече, но може да бъде и политическа подготовка за приемане на ваксини от чужбина."

Колко тежка е ситуацията в Северна Корея?

Северна Корея въведе строги ограничения, а държавните медии непрекъснато увещават гражданите да бдят срещу вируса, дори ги предупреждава в края на миналата година да бъдат предпазливи от "жълтия прах" от Китай. Не е известна връзка между сезонните облаци прах и COVID-19.

Търговията с главния съюзник на Северна Корея, Китай, спадна рязко, откакто страната затвори границите си, а доставките на някои храни и лекарства спряха.

Помощните организации предупредиха за сериозна хранителна и икономическа криза.

През последните месеци се появиха доклади за скока на цените на храните, както и за смъртните случаи от глад и увеличения брой хора, които просят храна

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

50

До Анонимен 52

преди 2 години

Другарю, след Големия глад от 1994-та, при който умират няколко милиона северно корейци, ръководството на СК решава да направи всички аборти нелегани, за да се стимулира насилствено прираста на населението, защото спешно трябват повече комунистически роби. До тук в великия прираст!

49

Анонимен

преди 2 години

Стига лъгахте! От много десетилетия С.Корея е самодостатъчна що се отнася до производството и изхранването на населението си. Това е в основата на техния режим Чучхе. Видно е от нарастването на населението им 2,7 пъти от въвеждането и.

48

ъъъ

преди 2 години

Точно както при соца у нас Не гледай какво правя , а слушай какво ти говоря Така и Кимчо дебелее, а народа да се готви за глад

fallback