Снимка: БГНЕС
fallback

С наближаването на олимпийските и параолимпийските игри в Токио, експертите все по-често предупреждават, че има възможност COVID-19 да започне да се разпространява с по-голяма сила.

Олимпийските игри започват на 23 юли и организаторите казват, че до 10 000 местни фенове ще могат да наблюдават най-зрелищното спортно събитие от трибуните. Параолимпийските игри стартират на 24 август, като броят на зрителите ще бъде потвърден до 16 юли,

Каква е ситуацията с инфекциите в Япония?

Всеки ден се съобщава за около 1400 нови инфекции, но броят на случаите намалява от пика от над 6000 в средата на май

Експертите казват, че дневният процент на заразяване в Токио трябва да падне под 100, за да се проведат игрите безопасно. На 21 юни здравните власти в града съобщават за 236 нови инфекции, като средно за последните седем дни са малко под 400 нови случая на ден.

Стръмното падане от средата на май вече се изравнява, като цяло отговаря на националната картина.

В пика на инфекциите през май болниците в много райони бяха затрупани, като големи части от Япония бяха в извънредно положение, което дава на властите по-големи правомощия да налагат ограничения.

В Токио ще бъдат въведени конкретни мерки, като например ограничения за баровете, когато игрите започнат.

Колко души са били ваксинирани?

Кампания за масова ваксинация стартира в двата най-големи града, Токио и Осака, с нарастване на инфекциите. Но към днешна дата само около 16% от населението на страната е ваксинирано. Това е приблизително същата пропорция като тези, които са получили една доза в Индия.

Повече от половината от населението на Великобритания, САЩ и Германия са получили първата си доза.

Япония започна да ваксинира хората едва през февруари - по-късно от повечето други развити страни. А за няколко месеца Pfizer беше единствената одобрена ваксина в страната. Този процес отне по-дълго, защото Япония настояваше да прави свои собствени изпитания заедно с тестовете, направени в международен план.

Според длъжностните лица това е имало за цел изграждане на доверие във ваксината, пише вестник Asahi Shimbun. Историческите проблеми, свързани със страничните ефекти, са допринесли за колебливост към имунизациите в миналото.

Проучване на Imperial College London в 15 страни установи, че Япония има най-ниското доверие към ваксините срещу коронавирус.

Разпространението също е възпрепятствано от недостиг на доставки и логистични проблеми.

Японското законодателство разрешава само на лекари и медицински сестри да извършват ваксинации, но правилата вече са облекчени, за да позволят на зъболекарите, фелдшерите и клиничните технолози да помагат с разпространението на ваксините.

От началото на месеца броят на ежедневните имунизации се е удвоил почти два пъти - знак, че новият подход изглежда работи.

Съобщава се, че Япония е осигурила над 300 милиона дози Pfizer, AstraZeneca и Moderna, което би било достатъчно за ваксиниране на цялото население.

Какви други мерки е предприела Япония?

Япония, за разлика от много други страни, не наложи строг локдаун и не затвори напълно границите си веднага след като пандемията удари миналата година. През април 2020 г. правителството въведе извънредно положение, въпреки че указанията за престой у дома бяха доброволни. Несъществените фирми бяха помолени да затворят, но не бяха наказани за неспазване на тази мярка.

Ограниченията за влизане бяха въведени само за някои страни, а други бяха добавени по-късно.

Въпреки че има голямо население в напреднала възраст и гъсто населени градски центрове, Япония се оказа сравнително успешна в контрола на вируса в началото на пандемията и избягването на висока смъртност.

Предложени бяха редица теории защо това е било така, включително:

- високо обществено спазване на мерките за безопасност като носене на маска
- обикновено се избягва близък физически контакт като прегръдка и целувка
- по-ниски нива на хронични заболявания като сърдечни заболявания, затлъстяване и диабет

Въпреки това имаше огнища на вируса през 2020 г. и в цялата страна, броят на случаите рязко нарасна през втората част на годината и достигна връх през януари. По това време правителството се сблъска с критика заради кампания, насърчаваща вътрешните пътувания, за да стимулира икономиката.

Извънредно положение беше обявено в Токио и девет други региона, когато броят на случаите започна да нараства през април.

Понастоящем Япония има въведени гранични ограничения - на гражданите на близо 160 държави понастоящем е отказано влизане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Зо ОРИ

преди 2 години

Ковид е системен васкулит. Затова болните умират от инфаркт, инсулт и орган на недостатъчност. Не е ОРИ!

14

Анонимен

преди 2 години

Червения кръст в САЩ обяви преди време, че не искат плазма от ваксинирани, понеже "неутрализирала антителата". И, о чудо - след ден-два промениха съобщението! Без концпирации моля!

13

ОРИ

преди 2 години

Остра Респираторна Инфекция - Инфекция на белия дроб. Това не е нещо ново нито в медицината, нито сред масите. Много яко ви изманипулираха с тоя ковид - дадоха име на грипа и ви казаха, че от него се умирало. Е не бе! Много ясно, че се умира и от грип - ако си в лошо здраве, може да умреш и от климатик, и от вятър. Може да умреш и от слънце, със същата сила.... Айде стига вече, а?

fallback