Снимка: БГНЕС
fallback

Александър Лукашенко превръща страната в "Северна Корея на Европа", заяви опозиционният лидер в изгнание Светлана Тихановская по време на призив за по-строги санкции срещу режима, след като той принудително отклони самолет на Ryanair, превозващ избягал дисидент.

"С инцидента с полета на Ryanair Лукашенко премина границата и се превърна в заплаха за международния мир и сигурност", заяви Светлана Тихановская пред Европейския парламент. "Лукашенко превръща страната ми в Северна Корея на Европа: непрозрачна, непредсказуема и опасна."

Самолетът тъкмо е щял да премине в Литва до крайната му дестинация, когато е наредено от Беларус да промени траекторията си и да кацне в Минск. Предполагаемата причина е бомба на борда. Изтребител МиГ-29 е бил изпратен, за да "придружи" пътническия самолет до Минск, съобщиха държавните медии. САЩ и западноевропейските членове на Съвета за сигурност на ООН призоваха вчера Международната организация за гражданска авиация да разследва отклоняването на самолета.

26-годишният Роман Протасевич, опозиционен активист, беше арестуван веднага след като самолетът кацна в Беларус. Не е открита бомба, но Беларус отрече да е отвлякъл самолета, за да го хване.

Протасевич е обвинен в подбуждане на опозиционни протести срещу президента Лукашенко, който управлява от 1994 г. Арестувана е и приятелката на активиста, София Сапега, 23-годишна студентка по право от Русия. Твърди се, че тя е редактирала акаунт в социалната мрежа, който разкрива личните данни на служителите на службите за сигурност. Двамата са изправени пред затвор за повече от десетилетие.

Смята се, че 38-годишната Тихановская е била лишена от победа на миналогодишните президентски избори, след като 66-годишният Лукашенко фалшифицира вота за спечелване на шести пореден мандат. Тя избяга от Беларус през август и сега живее в Литва. Стотици хиляди хора се присъединиха към демонстрации след изборите, но Лукашенко изпрати силите си за сигурност, за да смаже несъгласието. Арестувани са над 34 000 души, най-малко осем души са убити, а стотици са изтезани в затвора.

"Подходът на ЕС за постепенно засилване на натиска върху режима на Лукашенко не успя да промени поведението му и само доведе до нарастващо чувство за безнаказаност и масирани репресии" каза още Тихановская. "Нашите приятели в Европа, моля, чуйте ме. Време е да действаме сега."

Лукашенко, съюзник на Кремъл, известен като последния диктатор в Европа, предприе действия срещу независими медии, арестува журналисти и затвори Tut.By - най-популярният уебсайт за новини в страната, който докладва за протестите.

Тихановская, чийто съпруг, опозиционен активист, също е в затвора в Беларус, призова ЕС да предотврати всякакви нови чуждестранни инвестиции от европейски компании и да блокира кредитните линии на белоруските банки. Тя заяви, че санкциите трябва да включват забрана за беларуския износ на петролни продукти, метал, дърво и торове. Беларус разчита до голяма степен на руски заеми в подкрепа на икономиката си.

Нейният призив за по-голям натиск дойде след новината, че 17-годишен младеж в Минск се е самоубил, часове след като е обвинен за участие в протестите - обвинение, наказуемо с до 15 години затвор. "Ако не ме притискаха толкова много, не мисля, че щях да се осмеля да направя толкова ужасно нещо", пише Дмитрий Стаховски в самоубийствена бележка, която публикува в социалните мрежи.

В първите си коментари след самолетния инцидент Лукашенко заяви вчера, че Беларус не е имал друг избор, освен да отклони самолета. Той твърди, че предупреждението за бомбата е дошло от Швейцария. По-рано беларуските власти заявиха, че заплахата за взривяване на самолета е издадена от Хамас. Палестинската група отрече твърдението.

Лукашенко също така заяви, че западните "нападения" срещу неговата страна са част от заговор за свалянето му и поиска компенсация от европейските страни за разходите, направени по време на разследването на инцидента. "Трябва да платите за това", заяви той.

В отклонение от обичайната практика речта му не беше излъчена на живо от беларуската телевизия, която показа повторение на финала на Беларуската ФА купа.

Лукашенко също така твърди, че западните страни използват Беларус като "полигон", преди да се насочат към Русия. "Това е истинската им цел", каза той.

Протасевич, който избяга от Беларус през 2019 г., е бивш редактор на Nexta, опозиционен канал в приложението за съобщения Telegram. Базиран във Варшава, той изигра ключова роля в организирането на протестите от миналата година. Преди това е работил за Радио Свободна Европа / Радио Свобода, финансиран от правителството на САЩ уебсайт за новини. Той е изключен от водещо училище за участие в протест през 2011 г.

Беларуските държавни медии заявиха, че Протасевич е терорист, който се е борил в Източна Украйна с батальон "Азов", крайнодясна група, през 2015 г. Той каза миналата година, че е прекарал една година в региона, където е работил като журналист.

Андрей Белецки, бившият командир на "Азов", вчера написа в социалните мрежи, че Протасевич " се е бил с тях близо до Широкине, където е бил ранен. Но оръжието му като журналист не е било пистолет, а думата."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

129

коко

преди 2 години

Христова каква е разликата ако те бият бандити плащаш рекет във суджуци,кюлчета злато ако не плащаш те палят и накрая те трепат ИЛи другата страна да те гонят и трепат от властта.Аз мисля че разлика няма

128

Голяма лъжа

преди 2 години

Считам се за добре запознат с бойните оръжия. Но сега научавам че АК-74 с подцевен гранатомет ГП-25 в Украйна се нарича ДУМА? ??Сигурно на мястото на щика се монтира писалка -специално изпълнение за журналисти. Напомням: полкът Азов в САЩ и Германия е признат за неонацистки и е включен в санкционния списък.

127

Анонимен

преди 2 години

Лукашенко разката фамилията на сороснята.Безсилният бяс е много неприятна работа.Да хеърлиш маса пари да правиш поредния си майдан и така брутално да те унижат пред света.Глобалистката чума сън не я лови.А тяхната недолибена пикла,дето я гласяха за президент е извършила едно добро дело.Най после си е обръснала мустаците.

fallback