Снимка: БГНЕС
fallback

Принудителното отклоняване на пътнически самолет на Ryanair до столицата на Беларус Минск в неделя и арестът на журналист дисидент на борда предизвикаха възмущение из цяла Европа.

Гражданският самолет летеше от Гърция за Литва, преминавайки през въздушното пространство на Беларус, когато Беларус изпрати боен самолет, за да го прихване, твърдейки, че на борда има бомба.

Пилотите от полета на Ryanair бяха задължени да следват инструкциите на военния самолет.

Събитията бяха осъдени от ЕС и САЩ. Но случвало ли се е подобно прихващане и преди?

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова обвини западните страни в лицемерие, като заяви, че нациите "са реагирали по различен начин на подобни събития, случили се в други страни по-рано".

Тя се позова на инцидент, случил се преди осем години, включващ самолета на тогавашния президент на Боливия Ево Моралес.

Ето поглед назад към предишни инциденти, когато самолети са били принудени да кацат.

2013: Самолетът на президента на Боливия каца във Виена

През юли 2013 г. Ево Моралес лети обратно за Боливия от срещата на върха в Москва, когато самолетът му трябва да се отклони към летището във Виена, Австрия, след като няколко други европейски държави му отказаха разрешение да влезе във въздушното им пространство.

Боливия заяви, че е имало "огромна лъжа", че Едуард Сноудън - по това време скрит на московското летище - е бил на борда на президентския самолет.

По-късно Франция се извини на правителството на Боливия за "късното потвърждение на разрешението" за влизане във френското въздушно пространство, обвинявайки получената "противоречива информация".

Аналогията с инцидента в неделя в Беларус обаче не е перфектна, тъй като самолетът на Моралес не е бил прихванат от бойни самолети и принуден да кацне - просто не му е било дадено разрешение за влизане във въздушното пространство на другите страни.

Президентът на Боливия също пътува с държавен самолет, а не с граждански пътнически самолет.

Агенцията на ООН за гражданска авиация ICAO заяви, че е силно обезпокоена от "очевидно принудително кацане" в инцидента в Беларус, което може да е "в противоречие с Чикагската конвенция", определяща правилата за достъп до въздушното пространство и безопасността на въздухоплавателните средства.

Конвенцията от 1944 г. в Чикаго се прилага за граждански самолети, като полета на Ryanair, но не и за държавни самолети като президентски или военни самолети.

2010: Сунитски войн е арестуван от Иран

Абдолмалек Риги, ръководител на Юндула, насилствена сунитска бунтовническа група, е арестуван от Иран през февруари 2010 г. По-късно официалната информационна агенция на ИРНА съобщи, че той е летял до арабска държава през Пакистан преди ареста си.

"Самолетът му получи заповед да кацне, а той беше арестуван, след като самолетът беше претърсен", каза иранският депутат Мохамед Дехган, цитиран от агенция Франс прес.

Други съобщения от онова време сочат, че Риги е бил на борда на пътнически полет от Дубай до Киргизстан, който е кацнал в Иран, където е арестуван. Но има противоречиви съобщения - особено в американските медии - предполагащи, че Пакистан е предложил помощ за задържането на Риги.

Лидерът на бойците беше екзекутиран през юни 2010 г.

1985: Американски самолети прихващат самолет с похитители на кораби на борда

През октомври 1985 г. египетски самолет с предполагаеми палестински бойци е бил прихванат от американски бойни самолети и принуден да кацне в американска база в Италия.

Италианският круизен лайнер "Ахиле Лауро" беше отвлечен в Средиземно море със стотици хора на борда. Един  възрастен американски пътник от еврейски произход беше убит.

Четиримата бойци от Палестинския фронт за освобождение първоначално избягаха, след като позволиха на Achille Lauro да акостира в Египет. Те се опитаха да избягат от Египет на борда на самолет, нает от Egyptair, който да ги отведе до Тунис.

Самолетът е бил прихванат от самолети F-16 в международното въздушно пространство над Средиземно море, според информация на Los Angeles Times, и е ескортиран до американската база Сигонела в Сицилия.

Четиримата похитители бяха съдени и получиха дълги присъди в Италия.

1956: Арестът на лидерите на алжирското движение за независимост

На 22 октомври 1956 г. петима лидери на алжирското движение за независимост, FLN, са на граждански полет от Рабат в Мароко до Тунис, съобщава Ахмед Руаба от BBC Arabic. Те трябваше да вземат участие в конференция за бъдещето на региона на Магреб, организирана от тогавашния президент на Тунис Хабиб Бургиба.

По това време Алжир е френска колония и френските тайни служби изпращат бойни самолети, за да прихванат пътническия самолет, принуждавайки го да кацне в Алжир.

Събитията предизвикаха гняв в Мароко и Тунис.

Петимата арестувани включват Ахмед Бен Бела, който впоследствие става първият президент на Алжир след придобиването на независимост от Франция. Той умира през 2012 г. на 95 години.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

56

kreti

преди 2 години

Да но Австрийски полицаи претърсиха самолета на Моралес, Самолет на Президент се претърсва от лакеите на ФАЩ.

55

Малко за политика

преди 2 години

До готвач Пенков: Случаите са различни наистина. Общото обаче е отвличането на самолети. А на теб статията защо не ти харесва? Защото случаите са различни, или защото от тях се вижда двойният стандарт на западната пропаганда?

54

Анонимен

преди 2 години

САЩ опитаха да заловят Сноудън по същия начин, само дето не пратиха изтребители срещу самолета на президента на Боливия. ЕС тогава им съдейства по най-срамен начин. Днес никой не го напомня това на европейските лидери.

fallback