Снимка: БГНЕС
fallback

Две години след като стана президент на Украйна, Володимир Зеленски изглежда най-накрая откри своята цел.

"Изграждаме държава без олигарси", обяви той. "Ние ще убием идеята за олигархична система в нашата страна."

Това бе смела фраза, която помогна на кандидата за президент Зеленски, тогава комик, да спечели убедително на изборите през 2019 г. Но откакто встъпи в длъжност, няма много опити президентът да изпълни обещанията си и наистина да разклати начина, по който работи Украйна

Защо сега?

Украинските олигарси са малка група свръхбогати бизнесмени, които доминират в икономическия и политическия живот на страната. Повечето натрупавт богатството си през 90-те години, купувайки евтини държавни активи, докато бяха в процес на приватизация. За една нощ мъжете станаха собственици на доходоносни монополи.

Добре финансираните пипала на олигарсите сега достигат дълбоко в украинското общество. Много от тях имат свои политически партии и поддържащи телевизии. Някои също имат съдии и висши държавни служители, готови да направят всичко, ако възникне необходимост.

"Ако имат влияние, тогава тези хора ще получат билет, наречен "олигарх". Те ще бъдат включени в специален регистър", заяви Володимир Зеленски.

"Никъде в развиващата се Европа, където страните са възприели западен подход, олигарсите не са толкова доминиращи, колкото в Украйна", казва Тимъти Аш, стратег на Bluebay Asset Management. "Разбира се, имате няколко, но те не доминират абсолютно в икономиката, както в Украйна."

Но изправени пред тях, е трудно да се прокара реформа, която заплашва екосистемата на олигарсите.

Кои са олигарсите?

През последните седмици, има признаци, че президентът Зеленски се опитва да се отърве от олигарсите.

През март Игор Коломойски, милиардер, който някога е имал бизнес връзки със Зеленски, е "определен" от Съединените щати, с благословията на Киев, за участие в "значителна корупция". На него и на близкото му семейство е забранено да влизат в САЩ.

Коломойски е може би най-известният украински олигарх. Известен с грубия си език и откровен в методите си, той има широк спектър от бизнес интереси, вариращи от добивната промишленост до авиокомпании. През 2016 г. банката, която той основа, Приватбанк, му бе отнета и национализирана, след като от баланса й изчезнаха 4,5 млрд. долара.

Той винаги е отричал да е правил нещо лошо.

След това идва Виктор Медведчук. Заможен бизнесмен и близък приятел на руския президент Владимир Путин, този месец той беше обвинен в държавна измяна и поставен под домашен арест, ходове, които Медведчук определи като "политическа репресия".

Години наред Медведчук, лидер на проруската партия "За живот", се толерира в украинските политически кръгове, защото на него се гледа като на важен канал за комуникация с Кремъл. Тъй като Зеленски постигна малък напредък в опитите за преговори с Русия за прекратяване на войната на изток, е ясно, че това се е променило.

Петро Порошенко, олигарх и бивш президент на Украйна, може да се окаже най-деликатният случай. Магнат на сладки магазини, той спечели президентските избори през 2014 г., преди да загуби в ожесточена надпревара от новодошлия Зеленски пет години по-късно.

Откакто напусна поста, Порошенко се оказа изправен пред поредица от разследвания и съдебни преследвания. Той отхвърля обвиненията като политически мотивирани.

Президентът Зеленски заяви тази седмица, че неговият предшественик е извършил "много сериозни и лоши неща" на поста си и сега е изправен пред лоша "карма".

Какви са плановете на Зеленски?

По искане на президента Зеленски неговият Съвет за национална сигурност и отбрана е изготвил списък с 13 все още неназовани олигарси, а законопроектът за деолигархизация вероятно ще бъде публикуван през следващите няколко седмици.

"Няма да има влияние върху средствата за масова информация, влияние върху политиката, влияние върху длъжностните лица", обясни той относно законодателството. "Но ако има влияние, тогава тези хора ще получат билет, нареченъ "олигарх". Те ще бъдат включени в специален регистър и тогава този голям бизнес може да загуби голям дял от активите си."

Какво може да означава това за бившия президент Порошенко?

С нетна стойност от 1 млрд. долара, политическа партия и телевизионни канали, той със сигурност ще бъде във всеки "регистър на олигарсите". Новото законодателство би могло също така да му попречи да се кандидатира срещу президента Зеленски през 2024 г.

"Просто PR" ли е това?

Има много хора, някои, които добре познаван Зеленски, които се съмняват в методологията и дали тя действително ще работи.

Александър Данилюк беше ключов член на екипа за кампания Zelensky 2019 и първият му шеф на националната сигурност заяви: "Това е просто PR. Изправянето срещу олигарсите изглежда добре за него. Представя се като президент, който е решителен и преследва олигарси и бандити."

Бившият министър на финансите, Данилюк, казва, че всички мерки срещу бизнеса на олигарсите ще навредят на украинската икономика. Той е остър в оценката си за способността на президента Зеленски да постигне резултати.

"Той няма да има успех, защото не знае какво прави", казва Данилюк. "Той знае само как да разрушава. Той не знае как да гради."

Известно е, че президентът Зеленски следи отблизо обществената си популярност и някои се съмняват дали може да устои на онова, което със сигурност ще бъде порой от критики от страна на телевизионните канали, които олигарсите притежават и контролират.

Но той, поне отчасти, следва пример, даден от Владимир Путин, който още в началото на президентството си поиска милиардерите в страната или да го подкрепят, или да предадат богатството си.

"Путин очевидно даде примери с няколко олигарси, като Михаил Ходорковски и Борис Березовски, а останалите бързо се наредиха." казва Тимъти Аш.

"Може би това е, което Зеленски прави с Медведчук? Може би той смята, че няма да му се наложи да преследва всички?".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

тони

преди 2 години

Това е еврейската система,тука не е ли същото,медий телефоните оператори електрическата система сега пак и външния министър това са еврейските пари .Те си направиха социализма и те си го бутнаха сега пак управляват задкулисно,в Русия е същото всички природни ресурси и мини за злато диаманти и др. са в ръцете на руски евреи ,но за това не се пише никъде.Да не говорим за Станишев,Нейнска ,Кунева ,Луканов и мнго други всички са с еврейски произход.

26

Анонимен

преди 2 години

ЗЕЛЕНСКИ И ТОЙ КАТ ЗАЕВ НИ ЗНАЕ ОТКЪДЕ ИДВА НИ КЪДЕ ОТИВА САМО СЛУГУВА ЗА ЕДНИ ПАРИ НА ЗАПАДА *** КИОРАВ,ЧЕ УКРАЙНА УМИРА

25

Анонимен

преди 2 години

Всичко там е парлама, и вообще Украйна с нищо не се справя, само народа и страда, бива разделен , настроен едни украинци с/у други , излъгани от всички , тънещи все повече в мизерия, наистина жалка картина

fallback