Снимка: БГНЕС
Конфликти или природни бедствия са принудили хората да избягат от мястото, където живеят в собствената си държава. Това се е случвало на всяка секунда през миналата година, тласкайки броя на вътрешно разселените хора, до рекордно висок процент, съобщиха монитори, пише БГНЕС.
 
Това се е случило въпреки ограниченията в движението, наложени по целия свят поради пандемията от COVID-19. Наблюдателите са имали очаквания пандемията да намали броя на разселените лица миналата година.
 
Но въпреки това 2020 г. беше белязана от интензивни бури, постоянни конфликти и избухване на насилие, които са принудили 40,5 милиона души да бъдат новоразселени в своите страни. Информацията е на съвместен доклад на Центъра за наблюдение на вътрешното разселване (IDMC) и Норвежкия съвет за бежанците (NRC) .
 
Това е най-големият брой новозаразселени, за които се съобщава от 10 години насам. Докрадът показва, че това води до общия брой на хората, живеещи във вътрешно разселване по света, до рекордните 55 милиона.
 
"И двете цифри тази година са необичайно високи", заяви директорът на IDMC Александра Билак пред АФП, като заяви, че нарастването на вътрешното разселване е "безпрецедентно".
 
Броят на вътрешно разселените хора сега е над два пъти по-голям от около 26 милиона души, които са избягали през границите като бежанци.
 
"Шокиращо е, че някой е бил принуден да избяга от дома си в собствената си страна всяка секунда миналата година", заяви шефът на NRC Ян Егеланд в изявление. "Не успяваме да защитим най-уязвимите хора по света от конфликти и бедствия."
 
Билак каза още, че е "особено тревожно, че тези високи цифри са регистрирани на фона на пандемията от Covid-19". Тя посочва, че ограниченията в движението възпрепятстват събирането на данни и "по-малко хора търсят спешни убежища от страх от инфекция". Според нея истинските цифри са по-високи. В същото време пандемията е влошила социално-икономическите условия за разселените хора, каза тя, предупреждавайки, че "този брой може да се увеличи още повече, тъй като страните продължават да изпадат в икономическа криза".
 
Докладът установява, че три четвърти от хората, които са избягали вътрешно през миналата година, са били жертви на природни бедствия, свързани с екстремни метеорологични условия. Интензивни циклони, мусонни дъждове и наводнения удрят силно изложени на тях и гъсто населени райони в Азия и Тихия океан, а сезонът на ураганите в Атлантическия океан "е най-активният в това отношение", посочва той. "По-дългите дъждовни сезони в Близкия изток и Африка на юг от Сахара са прогонили още милиони."
 
Експертите смятат, че изменението на климата има влияние и увеличава интензивността и честотата на подобни екстремни метеорологични явления.
 
"Можем само да очакваме с бъдещите последици от изменението на климата тези бедствия да станат по-чести и по-интензивни и вследствие на това броят на вътрешно разселените хора да расте", каза Билак.
 
В доклада се казва още, че близо 10 милиона от новоразселените миналата година са избягали от конфликти и насилие. Той добавя, че ескалиращото насилие и разрастването на екстремистки групи в Етиопия, Мозамбик и Буркина Фасо са подхранили някои от най-бързо нарастващите кризи в областта на разселването през миналата година. Продължителните конфликти като тези в Сирия, Афганистан и Демократична република Конго също са принудили голям брой хора да избягат.
 
За разлика от предизвиканото от бедствия преместване, което обикновено е краткотрайно, тъй като хората се връщат, за да възстановят повредени или разрушени домове, след като бурите отминат, разселването, породено от конфликти, може да продължи с години. 
 
Всички, освен 7 милиона от 55-те милиона души, живеещи във вътрешно разселване в края на миналата година, са избягали от конфликт, се казва в доклада. Той също така предупреждава, че съчетанието от конфликти и природни бедствия влошава проблема, като 95% от новите конфликти през миналата година са се случили в страни, уязвими на въздействието на изменението на климата. Изменението на климата и прекомерната експлоатация на природните ресурси могат да влошат нестабилността и конфликтите, което от своя страна предизвиква преместване.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase