IStockphoto

Пролетта е времето, в което е добре да започнем да наваксваме с хранителните елементи, които са ни липсвали зимата. Това може да стане чрез включване на сезонни плодове и зеленчуци, богати на витамини, минерали, фибри и антиоксиданти. От друга страна тези, които имат нужда да отслабнат малко, също могат да постигнат добър резултат чрез тях. Но е важно как ще ги смесват и колко ще се движат.

Според изследователи, диетата включваща 5 порции от плодове и зеленчуци може да подобри здравето и да спомогне за влизане във форма. Техните проучвания са публикувани в списание Circulation на Американската асоциация за сърдечни заболявания. Според тях, най-добре е човек да яде 3 порции зеленчуци и 2 от плодове за деня.
 
„Това количество вероятно предлага най-голяма полза по отношение на профилактиката на тежки хронични заболявания и е относително постижим прием за широката общественост“, коментира пред Healthline д-р Донг Уанг, епидемиолог и диетолог в Бостън. Той и екипът му включват повече от 2 милиона участници в своето изследване.
 
Диетата, богата на плодове и зеленчуци, помага за намаляване на риска от хронични здравословни състояния, които са водещите причини за смърт, като сърдечносъдови заболявания и рак. Освен това е и средство за прочистване на организма в началото на сезона.

Какво представлява хранителният режим, препоръчан от учените?
 
„Плодовете и зеленчуците са естествени източници на хранителни вещества, които могат да бъдат включени в повечето ястия и леки закуски. Те са от съществено значение за поддържането на здравето на нашите сърца и тела“, казва д-р Ан Торндайк, председател на комитета по хранене на Американската сърдечна асоциация.
 
Диетата с разнообразни плодове и зеленчуци води до по-добри резултати от изследвания, казва от своя страна диетологът Рене Пияу, но уточнява, че е важно да бъдат подбрани правилно. Той дава пример с диети като средиземноморската и DASH, които включват въпросните храни. Според него, един от начините да подобрите здравето си тази пролет, е всеки ден да ядете пресни плодове и зеленчуци.

Още за режима ще откриете в материала на Tialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase