IStockphoto

Все повече хора в последно време консумират чиа в комбинация с кисело мляко и плодове като вид здравословна сутрешна и/или следобедна закуска. Тези семена имат богато хранително съдържание. Те съдържат протеини, здравословни мазнини и фибри, които могат да ви дадат енергия през целия ден. Като цяло чиа предлагат много важни ползи за ума и тялото, а съдържат малко калории. Можете да си приготвяте и пудинг от чиа по различни начини (под пудинг имаме предвид сладък млечен крем или мус, без съдържание на нишесте). Ще ви дадем четири рецепти и не се колебайте да ги изпробвате всички!

 
Не е задължително здравословната закуска да се състои от обикновена овесена каша или парче плод. Можете като алтернатива да използвате някоя от тези рецепти и да направите закуската си едновременно вкусна и питателна. Най-хубавото е, че можете да персонализирате рецептите по ваш вкус! И не забравяйте – трябва да отделяте време за питателна закуска, а не сутрин да излизате от дома си само с чаша кафе в ръка. С тези предложения за закуска ще се почувствате по-енергични и жизнени през целия ден.
 
Една порция от 28 грама (две супени лъжици) семена от чиа съдържа следните хранителни вещества: фибри: 11 грама; протеин: 4 грама; мазнини: 9 грама (5 от които са омега-3); калций, манган, магнезий, фосфор и умерени нива на цинк, витамин В3 (ниацин), калий, витамин В1 (тиамин) и витамин В2. Тази порция съдържа около 100 калории.
 
Чиа семената също така са с високо съдържание на антиоксиданти, които инхибират производството на свободни радикали и намаляват риска от рак. Те са богати на фибри, което помага за стабилизиране на кръвната захар, увеличаване на усещането за ситост и засилване на усвояването на хранителните вещества. Поради високото си съдържание на разтворими фибри, семената от чиа могат да абсорбират до 10-12 пъти теглото си във вода. Това означава, че те ще се разширят в стомаха ви, което ще ви помогне да не изпитвате глад за по-дълго.
 
Семената чиа имат огромно количество омега-3 мастни киселини. Те поддържат здравословното функциониране на мозъка, подобряват здравето на очите и предпазват от тревожност и депресия. Те също така намаляват риска от сърдечни заболявания и метаболитен синдром. Освен това семената от чиа помагат за поддържане на здравето на костите и намаляват нивата на кръвната захар и възпалението.
 
След като знаете повече за тези супер семена, ето и рецептите за пудинг от чиа:
 
1. Пудинг с чиа и боровинки
 
Продукти: една чаша замразени или пресни боровинки; една чаша бадемово мляко; 1/2 кафеена чаша семена от чиа; 1/2 супена лъжица кленов сироп; щипка канела; Във всички рецепти вместо бадемово мляко можете да използвате кисело мляко.
Приготвяне: Първо сложете чашата замразени или пресни боровинки във вашия блендер. След това добавете чашата бадемово мляко (кисело мляко) и миксирайте добре. В средно голяма купа или буркан изсипете 1/2 чаша семена от чиа и добавете 1/2 супена лъжица кленов сироп, както и щипката канела. Отгоре изсипете сместа от боровинки и бадемово мляко и разбъркайте съставките с лъжица. Приберете в хладилник за една нощ. Сервирайте отгоре с допълнително пресни боровинки или със сладко от боровинки.
 
Други рецепти с чиа ще откриете в материала на Tialoto.bg 

Не пропускайте дигиталното събитие „Светът на Tialoto“, за да получите още съвети за здравословно хранене. То ще бъде на 31 март от 14:15 часа, на живо във Facebook.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase