Снимка: IStockphoto

Грижата за кожата е едно от най-важните неща в ежедневието ни. Въпреки че през последните месеци излизаме все по-рядко, работим от вкъщи и не се срещаме толкова често с приятели и познати, това не означава, че трябва да забравяме за лицето и тялото си. Колкото и да не ни се вярва, кожата може да се увреди дори от синята светлина, която се излъчва от екраните на компютри, телевизори и телефони. Именно затова трябва да обърнем специално внимание на външния си вид, дори и да стоим вкъщи и да четем любимата си книга.

 
Един от най-досадните проблеми, с които почти всеки от нас се е сблъсквал, е появата на черни точки. Тези малки, упорити петънца често се сравняват с хлебарките, защото са също толкова неприятни и трудни за премахване. Всеки път, когато се опитате да се отървете от една черна точка, на нейно място се появяват още дузина и така до безкрай.
 
Колкото и удовлетворяващо да е стискането на черни точки, те се връщат отново върху лицето с пълна сила. Затова от Allure потърсиха отговор на въпроса, който интересува всички ни, а именно „Как да се отървем от черните точки?“. Дерматолози споделят своите съвети и препоръки относно проблема в зависимост от неговата интензивност.

Какво точно са черните точки?
 
Преди да се опитате да изчистите кожата си от черни точки, е добре първо да разберете какво са те всъщност. „Черните точки са окислена смес от масло и мъртви кожни клетки, които засядат в порите, а излагането на въздух е това, което ги кара да се окисляват и да стават черни“, обяснява дерматологът Рейчъл Назарян пред Allure.
 
Техническото наименование на черната точка е отворен комедон, като комедонът е научен термин за акне. Има два различни вида комедони – отворени (черни точки) и затворени (бели точки). Както казва дерматологът Шари Марбейн, черните точки се характеризират с разширено отваряне на космения фоликул, причинено от натрупване на себум и възпаление.
 
Въпреки черния си цвят, точките нямат нищо общо с мръсотията. „Наличието на черни точки не е показател, че имате лоша лична хигиена“, категорична е Марчбейн. Лошата новина е, че някои хора имат генетичен компонент за черни точки, което означава, че са по-склонни да се сдобият с тях.

Как да третирате черните точки?
 
Когато става въпрос за премахване на черните точки или какъвто и да е вид акне, има два начина, по които може да го направите – можете да си направите продукти у дома или да посетите дерматолог. Най-доброто лечение за вас ще зависи от много различни фактори, включително вида на кожата, интензивността на проблема и наличието на алергии към различни съставки.

1. При леки черни точки опитайте скраб със салицилова киселина
 
Дерматологът Джошуа Цайхнер е категоричен, че най-добрата съставка срещу черните точки е салициловата киселина. Казва, че тя премахва излишното масло и помага за ексфолирането на клетките от повърхността на кожата.
 
Най-добрият начин за използването на тази съставка е чрез нежен скраб за лице, който действа като двойно оръжие – премахва черните точки и ексфолира кожата. „Комбинацията от физическото ексфолиране от скраба и химическото ексфолиране от салициловата киселина може да помогне за поддържане на чисти пори“, казва Цайхнер пред Allure.
 
Още по темата ще откриете в материала на Tialoto.bg 

Не пропускайте дигиталното събитие „Светът на Tialoto“, за да получите още съвети за грижата за кожата този сезон. То ще бъде на 31 март от 14:15 часа, на живо във Facebook.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase