Снимка: IStockphoto

Първо спанакът се превърна в задължителната храна за всеки, който иска да отслабне и да получи необходимите хранителни вещества. След това дойде ред на къдравото зеле, което стана толкова популярно, че хората започнаха да го правят и на чипс в опит да залъжат стомаха си, че ядат нещо вредно. Сега на преден план е карфиолът, който служи дори за направата на основа за пица.

С тези бързи смени на любими продукти, сме в очакване да разберем кой ще е следващият, който ще получи своите 15 минути слава. Според диетолога Дженифър Макданиел, това е бок чой, тъй като той е богат източник на антиоксиданти като витамин С и витамин А. Тя отбелязва, че зеленчукът съдържа множество ползи за сърцето и е потенциална превенция на рака, като същевременно помага за изграждането на костите.
 
И докато Макданиел добавя, че бок чой е от семейството на зелето, не позволявайте тази категоризация да ви заблуди. За разлика от едва доловимия воден вкус и хлъзгава текстура на зелето, бок чой съдържа две уникални съставки в едно растение. „Тъмнозелените листа имат земен вкус, докато белите дръжки, макар и по-малко ароматни, имат хрупкава текстура, когато се ядат сурови“, обяснява Макданиел пред Women's Health. Тя допълва, че и двете се съчетават чудесно с различни зеленчуци, както и със соев сос или сусамово олио.
 
Все още се чудите дали да се насочите към консумацията на бок чой? Вижте какво трябва да знаете за зеленчука, какви ползи носи и как да го приготвите.
 
Откъде идва бок чой?
 
Произхождайки от Китай, първоначално бок чой е попадал в семейството на зеле Brassica, което включва още зеле, ряпа, синап и броколи. Що се отнася до връзката му със Съединените щати и другите западни страни, тя се дължи на имигрантите, които започват все по-често да сменят местоположението си и пренасят културата си навсякъде по света.
 
Когато много китайци се установяват в Калифорния през 1800 година, те носят със себе си домашната реколта, включително и бок чой. Както отбелязва Макданиел, този продукт вероятно се е превърнал в основен елемент в китайското готвене поради своята гъвкавост и възможността да се комбинира с почти всичко.
 
Зеленчукът се готви бързо, което го прави чудесен избор за забързаното ежедневие, в което живеем днес. Освен това, той може да се яде приготвен по различни начини, включително на грил, пържен, печен или задушен.

Хранителните стойности на бок чой
Въпреки че може да се похвали с богат вкус, бок чой е изключително беден по отношение на калориите, мазнините, натрия и захарта. В количество от 70 грама ще намерите само 9 калории, 0,1 грама мазнини, 1,5 грама въглехидрати, 1,1 грама протеин, 45,5 милиграма натрий, 0,8 грама захар и 0,7 грама фибри.
 
Кои са предимствата от консумацията на бок чой, вижте в материала на Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase