Снимка: БГНЕС
fallback

"Разследването е от особено значение за българската национална сигурност, за тази на нашите партньори от Европейския съюз, НАТО и САЩ. Случаят е без аналог в новата ни история, а и след 1944 година", заяви главният прокурор Иван Гешев на извънреден брифинг относно ареста на няколко души по подозрение, че са шпионирали в полза на Русия.

"Лично аз съм тук, пред вас, по няколко причини. На първо място, да кажа на българските граждани, че могат да се гордеят с българските служби за сигурност и в частност ДАНС и служба Военно разузнаване, които в последните години възстановиха своя професионален капацитет, силно пострадал в годините на така наречения преход. Силно се надявам това да е траен процес, защото това е в интерес не само на България, но и на всеки един българин. Искам да благодаря на колегите прокурори, следователи, служители на МВР, работата на които продължава и докато аз говоря пред вас", заяви Гешев и благодари на министъра на отбраната Красимир Каракачанов и ръководителят на Военно разузнаване офицер Велко Атанасов.

Главният прокурор изрази надежда, че този случай няма да разедини, а ще обедини българските граждани. 

"От десетилетия се разделяме по всякакви признаци и забравяме, че на първо място сме българи. Надявам се, че този път ще се обедим на основа това, че обичаме родината си. Дума, която сме забравили. На това, че сме българофили, а не българофоби. Че защитаваме националния си интерес, а не го предаваме и продаваме за жълти стотинки. А и на базата на това, че не мразим никоя чужда държава, но сме длъжни и трябва да защитим България", каза Иван Гешев.

"За първи път в новата ни история е разкрита група за шпионаж", заяви говорителят на Главния прокурор Милева.

Групата се занимавала със събиране и нерегламентирано предоставяне на класифицирана информация на чужда държава. Според доказателствата, ръководител на групата е бивш ръководен кадър на службата по военно разузнаване към министъра на отбраната. Той е завършил военно образование в българия и чужбина и разузнавателна школа в Москва към ГРУ.

Неговата основна задача била да изгради нелегална агентурна мрежа и е вербувал лица, които благодарение на положението си, са имали достъп до класифицирана информация на Република България, НАТО и ЕС.

В групата участва и съпругата на ръководителя, която има българско и руско гражданство. Тя се е ползвала с доверие при руските дипломати, акредитирани у нас. Тя е играла ролята на посредник между съпруга си и служител на руското посолство, като е предавала информация и парични средства.

Документирани са разговори между нея и ръководителя на групата, както и посещенията й в руското посолство, които бяха възпроизведени по време на брифинга.

Вербуваните лица са ръководен кадър от Министерството на отбраната, двама действащи служител във военно разузнаване, бивш служител в служба военно разузнаване, който сега е директор Регистратурна класифицирана информация към Народното събрание.

"Групата е действала по следния начин - ръководителят е провеждал конспиративни срещи по време на вечери в ресторанти, на спортни тренировки, на обществени места или в собствения си автомобил. Срещите са се провеждали всеки месец на предварително уговорена дата, час и място.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

459

Анонимен

преди 3 години

Да, явно я няма старата школа, българите бяха в Изтока наред само с руснаците и гедераците най-добрите и трудно ги хващаха. Около 6000 бълг. разузнавачи по света. Най-грозното е , че предателите "демократи" предадоха без натиск дори, съвсем свободно всички имана на новите си американски приятели. Американци, Руснаци, Израелци и всички коити милеят за нациите и държавите си, си запазиха разузнаването. Само ние се оголихме. Продадохме се дори и не за една шепа жълтици.

458

Стар набор

преди 3 години

Предлагам да ги заменят за същия брой американски шпиони, последните у нас с лопата да ги ринеш. По мое време разменяха шпионите от Студената Война на моста Глинике в Берлин. Спомням си, че един български разузнавач (така официално се наричаха "добрите", т.е. нашите шпиони) беше разменен за 5 или 6 западни шпиони. Забравих му името, явно е бил високо ценен.

457

Таблицата за събиран

преди 3 години

а я пишещите тука братошуляци да земат един лист и да напишат в три колони най от горе имената на трите последни Прикурори: Гешев, Цацаров и пред-Цацаров.после избройте кои акции проведоха за време на прокурорстването им като брой акции, качество,какво как и кои са задържани обвинени,осъдени пуснати оневинени.И я публикувайте тази таблица.Тогава нещата ще ни станат много по ясни.Иначе халосните ви гърмежи ще мазат като на гилзите от които наместо олово хвърчат отпръднянитопчета тоалетна хартия

fallback