IStockphoto
fallback

Не е тайна, че всички искаме пищна, лъскава и здрава коса, но много от нас не осъзнават, че храната, която ядем, може да ни помогне да се сдобием с такава. Истината е, че ключът към здравата коса е да се уверите, че получавате и усвоявате всички хранителни вещества, от които се нуждаете. Те са важни както за организма, така и за косата и може дори да ви спестят покупката на витамини и добавки.

„Диетата оказва огромно влияние върху здравето и външния вид на косата ни по толкова много начини“, казва диетологът Моли Кимбъл пред InStyle. Тя допълва, че хранителният дефицит от почти всеки тип може да повлияе отрицателно на здравето на косата. Например, твърде малкото протеини или мазнини могат да доведат до косопад. Същото важи и за дефицитът на микроелементите като витамини C,D и Е, желязо, цинк, ниацин и биотин.
 
Ако подозирате, че имате дефицит на някой от тези макро или микроелементи, Кимбъл препоръчва да се обърнете към вашия лекар за изследване на дефицит на хранителни вещества, за да откриете основната причина за проблема и да коригирате дисбалансите.
 
От друга страна, зареждането на вашата диета с ключови хранителни вещества и съединения, които са се доказали в подкрепа на здравето на косата, може да ви помогнат доста.
 
Ето какво трябва да присъства в менюто ви, за да имате здрава и красива коса: 
 
Храни, богати на протеин
 
Кимбъл казва, че недостигът на протеин може да доведе до изтъняване и загуба на коса, поради което богатата на протеини диета е толкова важна. Плюс това, аминокиселини като цистеин и митионин са от съществено значение за синтеза на кератин – вид протеин, който придава на косата еластичност и блясък.
 
Как всъщност да сте сигурни, че получавате достатъчно протеин, от който тялото ви се нуждае? „Най-лесното правило е да се стремите към половин или един грам протеин на един килограм телесно тегло“, предлага Кимбъл. Постните меса и яйцата са чудесни възможности, но ако спазвате растителна диета, може да заложите и на нещо друго.
 
Ето списък с храни, богати на протеини, които да включите в диетата си:
 
♦ Риба

♦ Кисело мляко

♦ Постни меса

♦ Домашни птици без кожата

♦ Яйца

♦ Бобови растения

♦ Киноа

♦ Тофу и други продукти от соя

♦ Костен бульон
 
Как още да се храните, за да имате по-здрава коса, ще откриете в материала на Tialoto.bg. 

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

Ахмед

преди 3 години

Ако искате да сте здрави и красиви се храните само в Хепи, Макдоналдс, Събуей и всички други ресторанти. Там всичко е на готово, няма да готвите, чистите и след това да миете чинии.

fallback