Снимка: БГНЕС
fallback

След интервюто на Опра с Меган Маркъл и принц Хари въпросите са много, но един от тях се откроява - какво е значението на британската монархия през 21 век?

Не може да се отрече, че признанията, направени в интервюто, са изключително сериозни. Меган казва, че в дните, в които е била част от кралското семейство, е мислила за самоубийство. Правени са и расистки коментари относно цвета на кожата на сина й.

От своя страна принц  Хари говори за липса на подкрепа и разбиране относно ефектa, който кралският живот е имал върху психичното здраве на двойката, и добави, че нападенията, които са претърпели в медиите, може да са дошли "от самата институция".

Признанията на двойката рисуват картина на остаряла институция, чиято липса на гъвкавост я прави неспособна да приюти хора, изправени пред предизвикателства, които са напълно нормални за публичните фигури през 21 век. Предвид твърденията през 2018 г., че бракът между Меган и Хари е отбелязал масивна крачка напред в модернизирането на най-известното семейство на земята, крайният развой на събитията е "абсолютна трагедия", твърдят анализатори.

"Хари и Меган бяха суперзвезди, които можеха да бъдат толкова положително нещо за модернизацията на кралското семейство", казва Кейт Уилямс, водещ кралски историк и професор по обществена ангажираност с историята в университета в Рединг във Великобритания, пред CNN. "Фактът, че от интервюто стана ясно, че те са имали друг избор, освен да напуснат, защото семейството не е успяло да ги подкрепи е много притеснителен."

Въпросът за бъдещето на монархията ще бъде основен в месеците след интервюто и най-вероятно ще бъде истниско притеснение за роднините на Хари в Обединеното кралство. Въпреки че има огромна обществена подкрепа за кралица Елизабет и монархията, която тя води в момента, въпросът за това, което ще дойде след нея в съвременна Великобритания, все още не е разгледан в детайли.

"Най-общо казано, подкрепата за монархията и подкрепата за кралицата корелират", казва Джо Туйман, директор на консултантската компания за обществено мнение Deltapoll. Той обаче посочва, че кралицата, за разлика от много други членове на семейството, е тиха и много рядко дава мнението си за нещо.

Възможно е много консервативни, традиционалистични монархисти да не са толкова доволни от възкачването на Чарлз на трона. Принцът на Уелс дълго говори публично за проблемите на околната среда и изменението на климата и далеч не е сигурно, че привържениците на неговата тиха майка ще изпитват същите чувства и към него.

Това, което може да бъде още по-притеснително за семейството, особено в светлината на това интервю, е това, което по-младите поколения мислят за монархията.

"Сред по-младите хора подкрепата за Меган е приблизително същата като подкрепата за далеч по-традиционната Кейт, в сравнение с по-възрастните британци, които не харесват Меган толкова много", обяснява Туйман. "За хората от определено поколение идеята да се поклоните на баба си всеки път, когато я видите, само защото тя е кралицата, изглежда налудничава."

Фактът, че е имало притеснения относно цвета на кожата на бебето на Меган и Хари, може да има последици изwън PR катастрофата, която предизвика за кралското семейство. Понастоящем британският монарх е държавен глава в много страни от Британската общност.

"Знаем, че някои членове на Британската общност възнамеряват да отстранят британския монарх като държавен глава, след като Елизабет си отиде", казва Уилямс. В много държави от Британската общност колониалното минало на Великобритания вече трудно се преглъща.

Меган адресира този въпрос директно, казвайки, че смята, че синът им ще донесе "допълнителна полза" за хората в Общността. "Колко приобщаващо е това, че можете да видите някой, който прилича на вас в кралското семейство", каза тя.

За други обаче фактът, че расата на Меган е била толкова важна тема, когато тя се присъедини към кралското семейство, е знак, че модернизацията на монархията в най-добрия случай е била само добро желание, но никой не е имал намерение да постигне истински резултат.

"Лично аз мисля, че това показва, че целият шум около сватбата, като "чудесен момент за кралското семейство да стане по-приобщаващо", е бил пълна лъжа", казва Кехинде Андрюс, професор по изучаване на чернокожите в Сити университета, Бирмингам . "Интервюто разобличи по безспорен начин начина, по който расизмът съществува в британското общество и колко затворена институция е кралското семейство. Мълчанието и поддържането на имиджа са по-важни от действията за всичко, което има значение."

Ако кралското семейство иска да продължи да съществува, то ще трябва да премине през период на размисъл и да приеме сериозно обвиненията, отправени от принц Хари и съпругата му. Ако институцията иска да не изглежда безсмислена в многообразна и модерна Великобритания, тогава тя трябва да се върне към твърденията, отправени за приветстването на Меган през 2018 г.

"През 2021 г. наистина ли казваме, че само несъществени кралски особи могат да бъдат резервни копия на Уилям и Кейт? Ако семейството и придворните не могат да видят, че семейство като Съсекс е положително нещо в очите на обществеността, тогава имат голям проблем", каза Уилямс.

От PR гледна точка това интервю е смазващо за "Фирмата", както често се нарича кралското семейство.

Въпреки че не сме чули другата страна на историята, фактът, че двe високопоставени кралски особи са готови да пренебрегнат протокола, за да кажат, че се чувствали толкова сами, че един от тях е смятал да се самоубие, е ужасяващ.

Поддръжниците на кралското семейство вече отхвърлят претенциите на двойката като представление. Въпреки че това може да се отрази добре на много специфична група хора във Великобритания, няма как да избегнем какъв лош момент  е това за една институция, чието бъдеще далеч не е сигурно, след като сегашният й ръководител вече не е тук.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

87

Анонимен

преди 3 години

Тази псевдоактриса нямаше място изначално в монархията. Липсва и стил, възпитание, класа. Липсва и достолепното присъствие, което има Кейт. Трябваше да си намери някой Кардашиян, за да се впише в обстановката-драма, скандали и фалшиви сълзи.

86

Анонимен

преди 3 години

Моето дете е Русо със сини очи, а аз не съм. Това беше много обсъждано в семейството. Трябва ли да се чувствам обидена и аз, да не изостава от тренда?

85

Анонимен

преди 3 години

Как да няма бъдеще след Елизабет? Наредили са се три поколения първородни престолонаследници: принц Чарлз, принц Уилям и малкият принц Джордж. Какво им е на младите Кейт и Уилям? Достатъчно широкоскроени съвременни хора са, с образование и възпитание, достойни за високо положение. То да си съвременен не значи да се лигавиш пред камери, да интригантстваш и да плачеш с крокодилски сълзи.

fallback