Снимка: БГНЕС

Вече една година светът е раздиран от вируса COVID-19. Той накара милиони да загубят работата си, колабира здравните системи и драстично промени начина ни на живот. Болестта е убила повече от 2 милиона души и е заразила 100 милиона по целия свят.

Въпреки това сме изправени пред съществено по-големи заплахи за човечеството от тази пандемия.

Това са катастрофални опасности, сред които ядрените оръжия и изменението на климата - опасности, предшестващи  пандемията, и които ще продължат дълго след нейното приключване. За съжаление, за разлика от приоритета, даден на разработването на ваксина срещу COVID-19, беше постигнат малък напредък за намаляване на опасността от световния арсенал от ядрени оръжия или за ефективно забавяне на въглеродните емисии, затоплящи нашата планета през 2020 г.

Внезапната поява и обърканата реакция на вируса прекалено ясно показва колко зле подготвен може да бъде светът, когато трябва да се справи с безпрецедентна заплаха от глобален мащаб.

Ето защо Бюлетинът на атомните учени съобщи в сряда, че стрелките на емблематичния часовник на Страшния съд остават на 100 секунди до полунощ и няма да бъдат мърдани.

Изкушението, разбира се е, в този тъмен час, е да се придържаме дори към най-слабите признаци на светлина и надежда. А истината е, че сега се повяват някои обнадеждаващи признаци. Въпреки това, ние продължаваме да се клатим на ръба и липсата на преместване на стрелките ще даде фалшива надежда в момент, когато са необходими спешни действия.

През 2020 г. ядрените сили продължиха своя сляп и войнствен поход към катастрофа - безразсъдството на разходите за "модернизиране" на оръжейните системи, съчетано с безразсъдството на реториката на световните лидери. Потенциалът на света да се подхлъзне по пътя към ядрена война се увеличил миналата година. Въпреки тази надвиснала опасност, има малко диалог, но много обвинения и подмятане на вина.

Правителствата също не успяха да се справят в голяма степен с промените в климата през 2020 г. Въпреки че свързаното с пандемията икономическо забавяне временно намали въглеродните емисии през 2020 г., концентрациите на парникови газове в атмосферата достигнаха рекордно високо ниво. А 2020 беше една от двете най-топли години в историята.

Във време, когато използването на изкопаеми горива трябва да намалее бързо, за да се избегнат най-лошите последици от изменението на климата, вместо това се очаква търсенето на петрол и газ да се възстанови до нивата преди пандемията.

Както отбелязват в изявлението си от Doomsday Clock 2020, екзистенциалните заплахи от ядрени оръжия и изменението на климата се засилиха през последните години поради мултипликатора на заплахите: продължаващата корупция на информационната екосфера, от която зависи демокрацията и вземането на обществени решения. Тази "инфодемия" се фокусира още по-силно, когато правителствата се бореха да сдържат и се противопоставят на пандемията.

Широко разпространеното и безразсъдно пренебрежение към науката и мащабното приемане на конспиративни глупости - често разпространявани от политически фигури и партийни медии - подкопаха способността на отговорните национални и глобални лидери да защитават сигурността на своите избиратели през 2020 г.

Въпреки това виждаме някои положителни развития, пишат от CNN, които могат да върнат стрелките на часовника на Страшния съд назад през следващата година. Изборът на президент на САЩ, който уважава науката, признава изменението на климата като дълбока заплаха и подкрепя международното сътрудничество, като поставя света на по-добра основа за справяне с глобалните проблеми. Новата администрация вече е предприела две значими стъпки: САЩ се присъединяват към Парижкото споразумение за климата и се съгласяват да удължат новото споразумение за контрол на въоръженията START с Русия за още пет години. В контекста на връщане към относителна стабилност след пандемията, повече действия, вкоренени в науката и многостранното сътрудничество, биха могли да създадат основата за по-безопасен и по-безопасен свят.

Ще наблюдаваме внимателно тези събития през следващата година, но сега не е време за празнуване. Оставаме опасно близо до катастрофата. Пандемията разкри нашата споделена уязвимост. Сега въпросът е дали избираме да признаем тази уязвимост по отношение на климата и ядрените заплахи. Императивът трябва да бъде да се издигнем над тесния национализъм и да възприеме планетарния реализъм, като признаем, че нациите, независимо колко различни са, споделят дълбоко общи интереси.

Остава 100 секунди до полунощ, най-опасната ситуация, пред която е било изправено човечеството. Време е всички да предприемат необходимите действия, за да - съвсем буквално - да спасят света.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase