Снимка: БГНЕС
fallback

SpaceX и Amazon - две компании, управлявани от двамата най-богати мъже в света, които са готови да премерят сили една с друга. Общата им цел - базиран на сателити интернет, доведе до сблъсък между двете компании, като SpaceX обвинява Amazon в "задушаване на конкуренцията", а Amazon обвинява SpaceX, че се стреми да "отслаби конкуренцията още в началото".

Илон Мъск, главен изпълнителен директор на SpaceX, има нетна стойност от 209 милиарда долара, а Джеф Безос, главен изпълнителен директор на Amazon, има нетна стойност от 192 милиарда долара. Само за сравнение - дори по-ниската цифра е била по-висока от годишния брутен вътрешен продукт на повече от половината страни в света през 2020 г., според Международния валутен фонд.

В центъра на схватката между двете компании е скорошният опит на SpaceX да модифицира лиценза си за Starlink, масивна плеяда от интернет спътници, от които SpaceX вече е изстрелял повече от 900. Компанията вече има разрешение от федералното правителство на САЩ да изстрелват хиляди сателити, които да изградят Starlink, а по време на неотдавнашни заявки пред Федералната комисия по комуникациите, SpaceX заяви, че иска да постави няколко хиляди от тези сателити на по-ниска надморска височина от предварително планираната или разрешената.

Предложената промяна може да постави спътниците на Starlink на пътя на друго изкуствено съзвездие, наречено Project Kuiper, което е дело на Amazon. Компанията все още не е пуснала сателити, но е осигурила FCC лиценз за проекта.

Бъдещите планове на Amazon включват извеждането на някои от нейните спътници в орбита на около 590 км  над земната повърхност. Промените в лиценза, които иска SpaceX, биха позволили на компанията да изпрати около 3000 от своите спътници на височина между 540 и 570 км, което според Amazon е твърде близо. Компанията твърди в своето възражение, че сателитите Starlink на тази височина могат да причинят повече смущения в сигнала на сателитите Project Kuiper и други близки сателитни мрежи.

Но SpaceX опроверга тези опасения. Директорът на спътниковата политика на SpaceX Дейвид Голдман заяви в писмо от 22 януари до FCC, че неговият конкурент е стигнал до тези заключения само чрез "подбиране на данни" и "игнориране на по-голямата част от модификацията", предложена от SpaceX.

Самият Мъск публикува няколко поста в Twitter във вторник, заявявайки, че "не е полезно на обществото да пречи на Starlink днес заради сателитна система на Amazon, която, в най-добрия случай, ще е в експлоатация след няколко години".

Amazon също отвърна с изявление: "Фактите са прости. Ние проектирахме системата Kuiper, за да избегнем намеса в Starlink, а сега SpaceX иска да промени дизайна на своята система. Тези промени не само създават по-опасна среда за сблъсъци в космоса, но също така увеличават радиосмущенията за клиентите. Въпреки това, което SpaceX публикува в Twitter, предложените от SpaceX промени биха затруднили конкуренцията между сателитните системи. Очевидно е в интерес на SpaceX да задуши конкуренцията още в началото, ако може, но със сигурност не е в интерес на обществото."

От своя страна SpaceX позиционира предложената промяна на системата Starlink като такава, която е по-добра за управление на трафика и потенциални сблъсъци в космоса, което индустрията широко признава като нарастваща заплаха. По-евтините сателити и ракети предизвикаха безпрецедентен скок в броя на обектите, разположени в космоса. Голяма част от това увеличение и прогнозираното увеличение се дължи на компании като Amazon и SpaceX, които искат да разположат хиляди сателити в орбити под 2000 км - най-пренаселената зона в космоса.

Поставянето на сателити в по-ниски орбити обикновено се счита за най-добра практика, защото, ако сателитът се повреди, гравитацията на Земята може да го извлече извън орбитата - и далеч от други спътници - по-бързо. Сателитите, които умират на по-голяма надморска височина, могат да се превърнат в неконтролируеми снаряди, които се задържат в орбита с години или дори десетилетия. Например, неработещ руски спътник за комуникации и спътник, принадлежащ на базираната в САЩ телекомуникационна фирма iridium, се сблъскаха на около 789 км над Земята през 2009 г., създавайки огромно поле за отломки, което все още е в орбита и представлява постоянен риск за близките спътници.

Amazon твърди в документи, подадени във FCC, обаче, че предложените от SpaceX промени всъщност могат да изложат сателитите Starlink на риск от сблъсък със спътниците на Kuiper. Сателитите Starlink могат да се навият в орбити до 30 км над или под орбитата, за която са лицензирани да използват, и това означава, че спътниците SpaceX, разположени на 560 или 570 км, могат да попаднат по пътя на сателитите на Project Kuiper, лицензирани на близки височини, заявява говорител на Amazon пред CNN Business.

Според документите на FCC SpaceX се е съгласил, че ще ограничи сателитите на Starlink до "надморска височина от 580 км или по-ниска". Но дали това ще представлява проблем ще стане ясно едва когато Amazon започне да изстрелва свои собствени сателити. Изобщо не е ясно и дали SpaceX ще се придържа към обещанието си, преди Amazon да започне да изгражда собствено съзвездие. Amazon не е казал кога ще започне да пуска своите сателити, но лицензът на FCC на компанията му позволява да направи това до юли 2026 г. за да изгради поне половината от планираното си съзвездие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

46

besen

преди 3 години

И ДВАМАТА СА ОТКАЧАЛКИ И ПОСЛЕЩЕ КАЗВА СВЕТА ОЛЕЛЕ

45

Анонимен

преди 3 години

Комунистите ни прецакаха ! Интернета в космоса можеше да е Български ! :)

44

Анонимен

преди 3 години

До 1234Държавен не е.

fallback