БГНЕС

Косопадът е проблем за много хора, появяващ се най-често през лятото и по време на късна есен. Но има и доста случаи през зимата, което ни кара да вземем по-сериозни мерки в грижата за косата през този сезон.

 
Според д-р Анджела Фипс, човек губи от 50 до 100 косъма на ден и това е съвсем нормално, защото се появяват нови с жизнен цикъл средно от две до шест години. Тя обяснява, че всеки космен фоликул произвежда нова коса, която след това расте в последователни цикли, преди да падне.
 
Какво представлява жизненият цикъл на косата?
 
Той е разделен на три основни фази: анаген, катаген и телоген. Ето какво се случва по време на всяка от тях:

Анагенна фаза: Косата расте с около 1,27 см на месец. Процесът е по-бърз през лятото, отколкото през зимата. Фазата на растеж или анагенната фаза продължава средно от две до шест години.

Фаза на катаген: В края на анагенната фаза косата навлиза в катагенната. Тя е преходна и кратка – продължава около 10 дни.
 
Телогенна фаза: нарича се още фаза на покой, защото тогава част от космите падат, а фоликулите са неактивни в продължение на три месеца.
 
Д-р Фипс пояснява също така, че всеки космен фоликул е независим и преминава през цикъла на растеж по различно време, в противен случай всички ние бихме оставали плешиви за известен период.
 
Според множество изследвания, публикувани в Web MD, през зимата косата не капе толкова много, ако няма някои рискови фактори. Данните сочат, че косата става по-плътна през пролетта и започва да изтънява през есента. Но какво се случва с нея през зимата? Изследвания на Вашингтонския университет показват, че в края на лятото и началото на есента, телогенната фаза, която протича с косопад, е в разгара си.
 
„Някои изследвания сочат, че жените могат да получат малко по-високи нива на телоген през летния месец юли, като засегнатите косми да падат около три до четири месеца по-късно – в средата на октомври или ноември“, посочва пред Bustle д-р Анджела Фипс. Тя е на мнение, че косопадът може да продължи и през зимата, най-вече заради високите нива на стрес, които се наблюдават при някои хора заради коронавируса и работата.
 
Как да предотвратите косопада през зимата?
 
Ако забележите, че възглавницата сутрин е пълна с косми, те остават по четката или дрехите ви докато работите, е добре да се погрижите по-сериозно за вашата коса.
 
1. Носете шапка
 
„Покрийте косата си, за да я предпазите от сняг, вятър и дъжд“, казва още дерматологът и уточнява, че лошите метеорологични условия през зимата правят косата по-податлива на накъсване и косопад.
 
Как още да предотвратите косопада през зимата, вижте в материала на Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase