Снимка: БГНЕС

Дните, в които можехме да грабнем паспорта си и да отидем където желаем сега са само далечен спомен. Пандемията от COVID-19 промени начина ни на пътуване, вероятно за десетилетия напред. А съвсвем скоро може да е нужна и ваксинация преди да се качим на самолет. И все пак Паспортният индекс на Хенли, който периодично измерва най-удобните за пътуване паспорти в света, току-що публикува последния си доклад - и анализ на това, което може да предстои.

Без изненада: Япония отново е на върха

Азиатските граждани продължават да имат най-влиятелните документи за пътуване в света.

Индексът не взема предвид временните ограничения, така че Япония отново е на върха на класацията, предлагайки безвизов достъп или достъп при пристигане до 191 дестинации по света.

Сингапур е на второ място (с резултат 190), а Южна Корея и Германия си делят третото място (с резултат 189).
Малко по-надолу в топ 10, Нова Зеландия е на седма позиция с безвизов достъп до 185 дестинации, докато Австралия е на осмо място с достъп до 184 дестинации. Тази доминация на Азиатско-тихоокеанският регион е ново явление в 16-годишната история на индекса.

САЩ, Обединеното кралство и страните от ЕС традиционно бяха на първите места, но "експертите предполагат, че позицията Азиатския регион ще се задържи, тъй като включва някои от първите страни, които започват процеса на възстановяване от пандемията", гласи съобщение на Henley & Partners.

Понастоящем броят на случаите на коронавирус нараства рязко както в САЩ, така и във Великобритания, като Обединеното кралство е центърът на бързо разпространяващия се нов щам.

Временните ограничения за пътуване, свързани с това, означават, че докато Обединеното кралство и САЩ са поставени на седмо място в списъка на Хенли, реалността е, че притежателите на американски паспорти в момента могат да пътуват до по-малко от 75 дестинации, докато притежателите на паспорти в Обединеното кралство имат достъп до по-малко от 70.

Неудържимите Обединени арабски емирства

През 2020 г. имаше относително малко високопоставени визови споразумения между държавите - като Обединените арабски емирства бяха забележително изключение, казва Henley & Partners.

Миналата година ОАЕ подписаха няколко взаимно реципрочни споразумения за отмяна на визи, включително историческо споразумение с посредничество на САЩ, установяващо официални връзки с Израел и предоставящо на гражданите на всяка държава безвизов достъп до другата.

ОАЕ заема 16-то място в класацията с безвизов достъп до 173 дестинации. Това е невероятен ръст от позицията му, когато индексът започна през 2006 г. Тохава страната беше поставена на 62-ро място, с достъп до само 35 държави.

Всеки човек сам за себе си

"Само преди година всички индикации бяха, че нивата на глобална мобилност ще продължат да се повишават, че свободата на пътуване ще се увеличи и че притежателите на влиятелни паспорти ще се радват на повече достъп от всякога", казва Кристиан Х. Каелин, председател на Henley & Партньори и изобретател на концепцията за паспортния индекс, пред CNN.

"Глобалното блокиране отмени тези прогнози и тъй като ограниченията започват да се вдигат, резултатите от последния индекс напомнят какво всъщност означава паспортната сила в свят, прекъснат от пандемията", допълва Каелин.

По отношение на бъдещата глобална мобилност не бива да очакваме връщане към предпандемичните модели, казва Параг Ханна, автор на "Бъдещето е азиатско" и основател и управляващ партньор на сингапурската консултантска фирма FutureMap. Нещата може да се променят и не само гражданството да отворя врати.

"Дори за все още влиятелни паспорти като тези на Япония, Сингапур, Южна Корея и членове на ЕС, ще са необходими допълнителни протоколи, за да се постигне относително нормална мобилност", казва Хана.

"Днешната младеж е социално осъзната, екологично осъзната и по-малко националистична - всичко това ги прави потенциално най-мобилното поколение в историята на човечеството. Те предвещават основна промяна в мобилността от това да бъде всяка държава за себе си към това да бъде всеки човек за себе си."

Най-влиятелните паспорти за 2021 г. са:

1. Япония (191 дестинации)
2. Сингапур (190)
3. Южна Корея, Германия (189)
4. Италия, Финландия, Испания, Люксембург (188)
5. Дания, Австрия (187)
6. Швеция, Франция, Португалия, Холандия, Ирландия (186)
7. Швейцария, САЩ, Обединеното кралство, Норвегия, Белгия, Нова Зеландия (185)
8. Гърция, Малта, Чехия, Австралия (184)
9. Канада (183)
10. Унгария (181)

Най-лошите паспорти в света са:

103. Северна Корея (39 дестинации)
104. Либия, Непал (38)
105. Палестински територии (37)
106. Сомалия, Йемен (33)
107. Пакистан (32)
108. Сирия (29)
109. Ирак (28)
110. Афганистан (26)

 

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase