Снимка: БГНЕС

Екипът на певицата Рита Ора е в България, за да снима най-новия клип на английската поп-звезда. Той ще бъде заснет на Бузлуджа, за което екипът е подписал специална декларация, че в клипа няма да има нищо скандално, порнографско или опозоряващо България и мястото на снимките. Това съобщи пред "Монитор" областният управител на Стара Загора Гергана Микова, която е формалният представител на държавата за монумента на връх Бузлуджа, по – известен като Чинията.

Рита Ора, която е от албански произход, си харесала футуристичната обстановка на върха. Част от снимките били направени на площадката пред парадния вход на комунистическия монумент, а допълнителни кадри и във вътрешността, но без достъп до централната зала, където се намират наскоро консервираните мозайки, уточни Микова.

Екипът на Рита Ора бил с пет автобуса и множество леки автомобили. Медицинското осигуряване се осъществявало от екип на Частна линейка – Казанлък, уточни управителят Иво Иванов.

От областната администрация издали разрешително за два часа, но снимките продължили малко повече поради усложнената обстановка – паднала за минути гъста мъгла на върха. Участниците били осигурени със сигнални жилетки и предпазни каски.

Използването на площадката било безплатно, тъй като монументът все още няма статут на паметник на културата, сподели Гергана Микова. По думите й през тази година в стоманобетонната конструкция, която е от десетилетие без покрив и е обявена за опасна, са били заснети няколко продукции на различни телевизионни компании от България и чужбина. Заради ковид-пандемията обаче отпадна идеята за оперна постановка на старозагорската трупа.

След приключването на първия етап от консервацията на мозайките в средата на ноември, това е първото отваряне на Чинията, която е под денонощна въоръжена полицейска охрана.

Следващото отваряне ще бъде напролет догодина. Тогава там ще бъде заснета лятната колекция на софийска модна агенция, която вече е получила разрешение за това, сподели в аванс областният управител на Стара Загора. По думите й от МК все още не са излезли с експертно становище за статута на мемориалния комплекс, което ще позволи търсене на средства за спасяването му от европейските фондове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase