БГНЕС
fallback

В средата на 70-те години тя стъпва на модния подиум и се сблъсква с по-различното отношение към чернокожите манекенки. Въпреки трудностите, бързо си пробива път до кориците на най-големите списания. Нейният африкански чар бива признат от редица световноизвестни дизайнери, за голяма част от които тя е истинска муза. Години по-късно, когато спира да се снима и иска да започне нов живот, тя вдъхновява известния певец Дейвид Боуи. Тя е Иман – модел, актриса, тв водеща и филантроп, която дори и на 65 години изглежда невероятно.

Коя е Иман и каква е връзката ѝ с модата? 
 
Тя е родена на 25 юли 1955 г. в Могадишу, Сомалия. Цялото ѝ име е Зара Мохамед Абдулмахид, но по-късно, по настояване на дядо ѝ, сменят първото с Иман. В превод от арабски думата означава „вяра“. 
 
Баща ѝ е дипломат и бивш посланик на Сомалия в Саудитска Арабия, който можел да има повече от една жена, но никога не пожелал. Живеел в сговор с майка ѝ, която е лекар по професия – гинеколог. Освен нея, двамата отглеждали още две момчета и две момичета. 
 
„Мама често ми казваше: „Иман – това не е просто име, а цяло предложение, след него не е нужно да обясняваш или да говориш много, просто се научи да го произнасяш правилно и знай цената си“, разказва тя за специфичното си име. 
 
За да получи по-добро образование и да не живее в мюсюлманска страна, където жените нямат големи права, момичето е изпратено в интернат в Египет. 
 
„Аз съм мюсюлманка и Египет беше много прогресивно място. Там момичетата като мен можеха да ходят на училище. Напълно се влюбих в хората и в културното наследство, което далеч надхвърля пирамидите“, разказва Иман за ученическите си години далеч от родината. 
 
Прекарвайки четири години в Египет, Иман е запленена от звездите Ум Кулсум (актриса) и Фатен Хамама (певица), чийто стил на обличане и поведение в обществото оказват силно влияние върху бъдещата ѝ кариера.
 
За да се издържа като студентка, сомалийката работи като преводач. Тогава говори свободно пет езика – арабски, сомалийски, английски, френски и италиански. Завършва политически науки в университета в Найроби, Кения. След това влиза в Сорбоната в Париж, но така и не успява да продължи образованието си, защото ѝ предлагат работа в съвсем друга насока.
 
 
 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация, споделена от PRINTS PLEASE (@printspleasestudio) на Мар 31, 2019 в 1:59 PDT

Фотограф открива качествата ѝ за модел 
 
Като студентка тя попада на американския фотограф Питър Беърд. Той я среща на улицата и ѝ казва, че има качества, но тя доста се двоуми дали да застане пред обектива му. Съгласявайки се да ѝ направи няколко пробни снимки, тя си проправя пътя към света на модата и първата ѝ корица – за модната библия Vogue през 1976 г.  
 
По-късно моделът споделя, че преди тяхното запознанство тя дори не била разлиствала Vogue, защото не се интересувала от подобни списания, а четяла предимно изданията Time и Newsweek. Не приела предложението веднага, защото не познавала човека и мислела, че той иска просто да снима голото ѝ тяло или да я направи проститутка. Когато Беърд ѝ казал, че ще ѝ даде 8 000 долара, тя решила да пробва, защото със сумата можела да си плати таксата в университета. 
 
Фотографът получава поздравления за снимките с Иман, но след това му трябват няколко месеца, за да я убеди да замине за Ню Йорк и да започне да работи като модел. Той дори разпространява непоказвани нейни кадри и информация до медиите, за да научат повече хора за уникалната ѝ красота. Позволява си да напише, че я открил в джунглата, след което тя не може да повярва как хората взимат за чиста монета всяко нещо, което им се каже.
 
 
 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация, споделена от IMAN (@the_real_iman) на Авг 30, 2020 в 8:47 PDT

Как Иман пробива на модния подиум и се запознава с Дейвид Бауи, вижте в материала на Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

Анонимен

преди 3 години

До Анонимен 1 До Анонимен 1 Тя беше най красивата жена на света в доброто старо време. Освен модел има роли и в киното, аз я познах в ролята на МАриаммо от Назад към АФРИКА

6

Анонимен

преди 3 години

В ЕДНИ ОТ НАЙ ДОБРИТЕ ВРЕМЕНА НА ВСИЧКИ ВРЕМЕНА КРАЯ НА СЕДЕМДЕСЕТТЕ И НАЧАЛОТО НА ОСЕМДЕСЕТТЕ МНОЗИНА Я СЧИТАХА ЗА НАЙ КРАСИВАТА ЖЕНА НА СВЕТА

5

да бе

преди 3 години

не е важно колко езика говори а как го върти с езиканещо сте се объркали

fallback