БГНЕС

Новината за смъртта на Еди Ван Хален покруси хиляди рок фенове по целия свят. Легендарният китарист си отиде от този свят на 65-годишна възраст, след продължителна битка с рака и остави след себе си своя уникален стил на свирене. 

„Не мога да повярвам, че трябва да напиша това, но баща ми Евдард Лодевейк Ван Хален изгуби дългата и трудна битка с рака тази сутрин“, съобщи синът му Волфганг в Twitter. 28-годишният мъж, който през последните години свиреше с него, сподели, че всеки момент, прекаран с китариста на сцената, е истински подарък.
 
Бог на китарата
 
Много известни имена от музикалната индустрия споделиха в социалните мрежи, че китарист като великия Ван Хален трудно ще бъде забравен. 
 
„Какво дълго, велико пътешествие беше!“, написа Дейвид Лий Рот, който дълги години работи с него в групата „Van Halen“. 
 
Сърцето ми е разбито. Еди беше не само Бог на китарата, но и искрена, красива душа. Почивай в мир, Еди“, коментира Джийн Симънс от Kiss. 
 
„Раят ще е електрически тази нощ“, сподели от своя страна Лени Кравиц, определяйки своя приятел като уникален иноватор. 
 
„Надявам се, че ще забиеш с Джими тази вечер. Проникна към отсрещната страна, братко мой“, написа Майкъл Балзари – Флий, басистът на „Red Hot Chili Peppers“.
 
Кой е Едвард Лодевейк Ван Хален и какво остави след себе си? 
 
 
 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация, споделена от John O (@drumsjohnny) на

Едвард Лодевейк Ван Хален, както е пълното му име, е роден на 26 януари 1955 г. в Неймеген, Холандия. Неговият баща – Ян Ван Хален, е холандец, докато майка му Евгения, има индийски, италиански и холандски корени. 
 
В началото на 60-те години семейството емигрира в Пасадена, Калифорния. Те се преместват с малка част от своята покъщнина, като пианото, на което Еди и брат му Алекс свирят, също е натоварено в камиона. Двамата имат влечение към музиката още от малки, тъй като баща им, който е музикант, често им свири. След това единият започва уроци по китара в гимназията, а другият се ориентира към барабаните. Именно този избор предопределя живота им. 

Първи стъпки на музикалната сцена
 
 
 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация, споделена от Crazy Squirrels - Official (@thecrazysquirrels) на

Макар и с баща алкохолик, Еди Ван Хален не се отказва от мечтата си да създаде своя банда. Той и брат му свирят активно в задния двор и някои клубове в Лос Анджелис. През 1972 г. те искат да направят рок група и да я кръстят „Genesis“, но скоро установяват, че името вече е заето. Тогава решават да се представят като „Mammoth“. 
 
Еди е китарист и изпълнява вокалите, Алекс свири на барабаните, а техният приятел Марк Стоун е басист. Изявяват се в този състав за кратко, като след това се запознават с Дейвид Лий Рот и заедно формират „Van Halen“.

Големият успех
 
През 1977 г. Джийн Симънс от „Kiss“ чува изпълнение на „Van Halen“ в нощен клуб и им предлага да подпишат договор за самостоятелен албум с продуцентската компания Warner Bros. Така година по-късно излиза първият им албум, озаглавен „Runnin 'With the Devil“. Само шест месеца след издаването му, той става платинен. 
 
Още за успехите и голямата битка на Еди Ван Хален четете в Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase