Снимка: БГНЕС

Пандемията се отразява "невероятно добре" на милиардерите по света. Само за няколко месеца в разгара на COVID-кризата, те са добавили рекордните 10,2 трлн. долара.

Доклад на швейцарската банка UBS установява, че милиардерите са увеличили богатството си с повече от една четвърт (27,5%) в разгара на кризата от април до юли, точно когато милиони хора по света са загубили работата си или са се опитвали да се справят, разчитайки на държавна помощ. Богаташите са се възползвали най-вече от залаганията за възстановяване на световните фондови пазари, когато са били на най-високото си ниво по време на глобалното затваряне на държавите през март и април. UBS заяви, че богатството на милиардерите е достигнало "нов връх, надминавайки предишния от $8,9 трлн, достигнат в края на 2017 г.".

Броят на милиардерите също е нараснал на 2189, спрямо 2158 през 2017 г.

Йозеф Стадлър, ръководителят на глобалния отдел на UBS, който се занимава директно с най-богатите хора в света, заяви: "Милиардерите се справиха изключително добре по време на COVID-кризата кризата и не само се задържаха на повърхостта по време на бурята, но и спечелиха още пари при възстановяване на фондовите пазари."

Стадлър твърди, че супербогатите са успели да се възползват от кризата, тъй като са имали "смелостта" да купуват повече акции на други компании, когато пазарите на акциите по света се сриваха. А акциите в някои технологични компании - които често са собственост на милиардери - нараснаха много рязко.

Според Стадлър милиардерите обикновено имат "значителен апетит към риска" и са достатъчно уверени, за да заложат значителна част от състоянието си.

Люк Хилиард, изпълнителен директор на Центъра за високи заплати, мозъчен тръст, който се фокусира върху прекомерното заплащане, каза, че "екстремната концентрация на богатство не е само грозно явление от морална гледна точка, но е и икономически и социално разрушително".

"Богатството на милиардерите се равнява на състояние, което е почти невъзможно да се похарчи в продължение на много години в абсолютен лукс", казва Хилярд пред The Guardian. "Всеки, който трупа богатства в този мащаб, може лесно да си позволи да увеличи заплащането на служителите, които генерират тяхното богатство, или да допринесе много повече чрез данъци в подкрепа на жизненоважни обществени услуги, като същевременно остане много добре възнаграден за постигнатите успехи."

"Констатациите от доклада на UBS, показващи, че супербогатите стават още по-богати, са знак, че капитализмът не работи както трябва", твърди Хилиард, а според Стадлър фактът, че богатството на милиардерите се е увеличило толкова много в момент, в който стотици милиони хора по света се борят да оцелеят, може да доведе до обществен и политически гняв.

"Има ли риск те да бъдат отхвърлени от обществото? Да. "Наясно ли са? Да", заяви той.

Преди години Стадлър предупреди, че прозиращото неравенството между богатите и бедните може да доведе до "ответна реакция".

Настоящите свръхбогати хора в света притежават най-голямата концентрация на богатство от позлатената ера на САЩ в началото на 20-ти век, когато семейства като Карнеги, Рокфелер и Вандербилтс контролират огромни състояния.

Докладът на UBS не класира състоянието на богаташите, но най-богатият човек на планетата е Джеф Безос, основател и главен изпълнителен директор на Amazon. Той е увеличил състоянието си с 74 млрд. долара само за тази година. Това се дължи на скока в цената на акциите на Amazon, тъй като повече хора се обърнаха към услугите на  компанията.

Една от малкото жени, чието богатство също се е увеличило по време на пандемията е Кайли Дженър, която има собствена компания за козметика.

Илон Мъск, основателят на компанията за електрически автомобили Tesla, е спечелил най-много пари през тази година, като състоянието му се е увеличило със 76 млрд. долара и е стигнало 103 млрд. долара.

UBS заяви, че много милиардери са дарили щедра част от богатството си, за да помогнат в борбата срещу COVID-19 и финансовото въздействие на спирането на икономиките върху семействата.

209 милиардери са дарилили 7,2 млрд. долара от март до юни 2020 г.

Изследването показва, че британските милиардери са дарили много по-малко от тези в други страни. В САЩ 98 милиардери са дарили общо 4,5 млрд. долара, в Китай 12 милиардери са дали 679 млн. долара, а в Австралия само двама милиардера са дарили 324 млн. долара. Но във Великобритания девет милиардери са дарили само 298 милиона долара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase