Снимка: БГНЕС
fallback

Най-малко двама души са загинали, а други 25-има са изчезнали, след като бурята "Алекс" удари Южна Франция и Северозападна Италия.

Бурята "Алекс" нанесе колосални щети във Франция. Стихията връхлетя страната със силни ветрове и обилни валежи. Наводнени са стотици къщи, отнесени са пътища и мостове, съобщи Bulgaria ON AIR.

Силно засегнат е районът около Ница. Плажовете са затворени, а хората са посъветвани да не излизат от домовете си. Кметът на Ница заяви, че регионът вижда за първи път подобно бедствие.

Най-малко 100 къщи са били отнесени от придошлите води, редица села са изолирани, тъй като пътищата до тях са били наводнени или частично разрушени.

Тежка е обстановката и в Северозападна Италия. Няколко села в региона на Пиемонт са недостъпни. Изпратени са спасителни екипи, но властите определиха ситуацията като критична. Силно засегнати от наводненията са и Ломбардия и Лигурия.

Спасителни екипи в Италия продължават да издирват днес двама изчезнали след бурите и проливните дъждове в северозападната алпийска област Пиемонт, отнесли коли и мостове от пътищата и наводнили много сгради и домове, предаде ДПА.

Властите предупреждават, че опасностите в резултат на лошото време още не са отминали.

Особено тежко е положението в района Кунео на провинция Пиемонт. Кметът на град Лимоне там говори за "катастрофална ситуация" след наводнението в града. В някои части на северозападна Италия в петък и събота Италия бяха измерени количества валежи, незапомнени от около 60 години.

На първо сериозно изпитание бе подложена изградената защитна система на Венеция от наводнения, известна като МОСЕ. Засега тестът изглежда успешен: въпреки високото ниво на водата, знаменитият площад "Сан Марко" остана сух. Кметът на Венеция Луиджи Бруняро нарече събитието "исторически ден" за града, разположен в плитката лагуна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

Анонимен

преди 3 години

Може още, още може

2

Анонимен

преди 3 години

2 милиона емигрирали и 1 милион загинали след тримандатната буря ГЕРб

1

Анонимен

преди 3 години

Оставка на Макрон.

fallback