Източник: Speedy

Много деца искат като пораснат да станат космонавти. Още повече пък, изпълнени с нестихващо любопитство, жадно търсят отговори на въпроси като "Какво има горе сред звездите?" и "Има ли живот на други планети?". Космическите мистерии разпалват интереса и на много възрастни, а мечтите и откривателския дух водят до технологичен прогрес за човечеството.

С началото на новата учебна година 2020 ученици от цяла България имат вълнуващата възможност да изпратят и своето послание за Земята и Космоса, благодарение на програмата "Космическа поща". Всички желаещи могат да се включат до 23 октомври, като изпратят картичка с отговор на въпроса "Защо Земята има нужда от Космоса?". Децата могат да представят своите креативни идеи без ограничения, като напишат или нарисуват своето послание.

В ролята на космически куриер влиза "Спиди". Компанията ще се погрижи безвъзмездно за транспорта на картичките от училищата в цялата страна до детския научен център "Музейко". Там всички послания ще бъдат събрани в специална мини ракета. След това те ще бъдат изстреляни с помощта на "Club for the future" на борда на ракетата New Shepard, създадена от компания Blue Origin. След като получат своя "космически паспорт", посланията ще бъдат изпратени обратно до собствениците им с печат "Летяло в космоса".

Програмата "Космическа поща" ще провокира множество разсъждения и атрактивни идеи по темата у българските ученици, а вероятно и ще открие и насърчи таланти, които да продължат развитието си към звездите. Децата в замяна ще задоволят поне малка част от любопитството си с необичайна пратка от космоса. За момент ви се прииска да сте ученик през 2020 година, нали?

Инициативата се осъществява с подкрепата на Министерството на образованието и науката, Регионално управление по образование София-град в сътрудничество с българската космическа компания Ендуросат, Speedy, Музейко, BrightCap Ventures и Фондация "Америка за България".