Блогът Words do worlds събира и разпространява старите диалектни думи в българския език. Каква е силата на забравените думи и тяхното преоткриване?
 
"Възникна като личен блог, в който исках да споделям впечатления от пътувания и ревюта на книги. На рождения си ден помолих аудиторията да ми подари по една стара забравена дума и така се роди инициативата "Обичам българските думи", разказа авторът на блога Words do worlds Виктория Бешлийска в студиото на Bulgaria ON AIR.
 
Тя смята, че трябва да се създадат специални места, на които да се съхраняват остарелите думи в българския език.
 
"Хубаво е остарелите думи да излизат и извън музеите. Писането е една от формите, в които можем да ги запазим. Вярвам, че забравените думи могат да се върнат в активния ни речник и ежедневния ни език", посочи още Бешлийска.
 
Тя е убедена, че хората не трябва да се притесняват да употребяват стари и диалектни думи, тъй като те показват богатството на езика.
 
"Ако използваме дори и една дума, която да ни отличи, това създава памет у тези, които ни слушат и ни гледат", добави още авторът на блога.
 
Бешлийска е на мнение, че новите думи, навлезли в езика, могат да съществуват паралелно със старите забравени форми.
 
"Визуално съхранени на страницата във Facebook са малко повече от 300 думи, а колекцията се състои от много по-голям брой думи", поясни авторът.
 
Башлийска разказа още, че има и съвременни автори, които използват забравени думи в своето творчество и се опитват да създават нови такива.
 
"Нашият език има изключително богата история заради контактите с други държави. Взели сме думите, но сме ги доразвили и обогатили", добави още Виктория Башлийска.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase