Снимка: БГНЕС
fallback

Преправени видеа, които показват експлозията на пристанището в Бейрут, вече могат да бъдат открити в почти всяка социална мрежа. Чрез тях конспиратори се опитват да внушат, че не инцидент, а ракета стои зад унищожителния взрив.

Когато огромен облак дим започва да се извива над пристанището, много хора и медии започват да снимат. След това идва и големият взрив. Веднага след взрива кадрите, показващи ужаса, обиколиха целия свят. Именно те са използвани, за да се втълпи, че експлозията е в следствие на ракета. Видеата са преработени така, че да изглеждат като негативи, а върху тях е наложен обект, който да прилича на ракета. Той удря склада, който дими, в секундата, в която амониевия нитрат избухва.

Коренспондентът на CNN Мехсен Мехтфе често се разхожда край пристанището през деня. Той е един от хората уловили експлозията и именно неговото видео се разпространява най-масово из мрежата.

"Хората ми се обаждат, за да ми кажат, че клипът е фалишив. Но това е моето видео. Аз пазя оригинала и той със сигурност не показва това. Когато хората ме питат им казвам, че видеото е било преправяно. Мога да се закълна, че не съм видял никаква ракета, нито съм чул звук от дрон или самолет", казва той.

Фалшивите клипове могат да бъдат намерени навсякъде - във Facebook, Instagram, Twitter, YouTube и TikTok. Някои от тях са засечени от Facebook и са маркирани като "фалшива информация", но други, като един от клиповете с над 8000 гледания, нямат подобно предупреждение. Платформата TikTok също е маркирала видеото, а след това го е премахнала, твърди неин говорител. Подобни действия е предприел и YouTube, но клиповете все още могат да бъдат открити там.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

46

1000

преди 3 години

За ливанското правителство удар с ракета би било най-добрия вариант, защото така щяха да си измият ръцете. Вместо това те обявяват информация как не са си свършили работата въпреки многото предупреждения. Я някой конспиратор да обясни тази ситуация.

45

И сега

преди 3 години

...кво ще правят русофисилистиците, като това видео им беше опорна точка срещу хамериканците???? Ще трябва да преправят нещо друго, че да тровят народа с измислици. О т в р а т!!!!!

44

Анонимен

преди 3 години

Идеята на глобалистите е, че светът трябва да забрави миналото си, да се рестартира с ново познание за себе си в следващите поколения.Изтрива се информация, унищожават се исторически артефакти, преиначава се историята.Създават се чипове, които да ви направят щастливи, нали всеки човек се стреми към щастие, на кого му трябва истината?!Тези хора са Антихристи, защото религията в частност Християнството за добро или за зло като махнем фанатизма на догмите е Кредото на човешката цивилизация.

fallback