fallback
 
Знаете ли че?...  или 10 невероятни факта за златото.
 
   1. Според официалната статистика на World Gold Council, към 2020 г. цялото добито злато в световен мащаб се равнява на близо 200 тона, като по-голямата част са добити след 1950 г. Стойността на цялото налично злато в света е близо 11 трилиона долара!
 
    2. Според статистика от 2015 г.,  на всеки час в света се произвежда повече стомана отколкото цялото количество злато добито в историята на човечеството!
 
    3. Най-голямото количество златни запаси в света с общо тегло от 6 700 тона се намира в подземията на Федералната резервна банка на Ню Йорк (Federal reserve Bank of New York) - една от 12-те федерални резервни банки на Съединените щати. 
 
    4. Златото е най-еластичният от всички химични елементи – един грам може да бъде „разтеглен“ до 165 метра във формата на жица с дебелината на човешки косъм.
 
    5. Китай  е най-големият пазар на златна бижутерия в света с годишен оборот от 91 милиарда долара за 2018 г. Второто място се заема от САЩ със „скромните“ 28 милиарда долара.
 
    6. Олимпийските медали са били изработвани от „чисто“ злато до 1912 г. Днес те съдържат едва 1.34% злато, което се равнява на около 6 грама.
 
    7. Чистото злато се равнява на 24 карата. Думата „карат“ има арабски корен (kharrūb) и означава зърно на рожков дърво. Тези зърна са били използвани в миналото за балансиране на везните при измерване на златото.
 
    8. Най-големият предмет от масивно злато в света е 5-тонна статуя на Буда, намираща се в Банкок, изработена в периода 13ти-15ти век. 
 
    9. Човешкото тяло съдържа около 0.2 милиграма злато намиращо се основно в кръвта. Това се равнява на 1 трой унция на всеки 155 000 човека!
 
    10. „И ний сме дали нещо на света!“ – най-старите златни реликви в света са открити край Варна. Находката съдържа над 3 000 златни елемента и датира от 4 500 г. Пр. Хр.
 
Инвестиция в злато – защо, как и кога?
 
Инвестирането отдавна не е каквото беше – достъпно е за всеки, тъй като не изисква много средства, нито добро познаване на финансовите пазари. 
За да започнем да инвестираме, трябва да решим каква сума можем да отделяме, например месечно и в какъв период от време. Много начинаещи инвеститори се насочват към инвестиция в злато. Ако вие сте от тях е добре да имате предвид няколко неща:
 
Златото обича „лошото време“!
 
Напоследък все повече чуваме, а за съжаление и усещаме, че икономиката е в криза. Икономическа и социална несигурност, неясни перспективи за възстановяване в комбинация с рекордно високи нива на публичен и частен дълг и гео-политическа нестабилност (търговски войни САЩ – Китай)  - не е изненада, че цената на златото е близо до рекордния си връх от 2 066 долара през август 2011 г.
 
 
Златото прави портфейла ни по-устойчив
 
Експертите съветват инвестициите в злато да се правят като част от портфейл, съставен от различни по вид активи – акции на компании, облигации, парични инструменти и т.н. Статистиката показва, че златото притежава висока ликвидност и балансира нашите инвестиции, особено при преминаване на нестабилни периоди като сегашния. От друга страна, еднократни инвестиции в злато на върха на пазара и емоцията не са добро решение, поради факта че в дългосрочен план рекордните ръстове на цената на златото обикновено са последвани от дълги периоди на спад на цените. 
Затова регулярното инвестиране (с равни месечни вноски, напр.) е разумната стратегия, при която ползите са най-високи. Причината е, че цената, на която купуваме е по-ниска с потенциал за по-висока доходност в дългосрочен план.
 
Златото има много лица!
 
Ако вече сме убедени, че благородният метал има място в портфейла ни, то остава един последен, но изключително важен въпрос – КАК да инвестираме в злато?
 
    • Физическото злато (бижута, монети, кюлчета) е може би първото, за което се сещаме, но не бива да забравяме, че такава инвестиция е съпроводена от допълнителни разходи и неизвестни. Цената тук включва и добавената стойност за преработка и/или изработка. Следват разходи за съхранение, както и рискът от загуба или кражба. 
   
    • Инвестиционни фондове в злато (напр. Gold ETFs) – тук цената на фонда е свързана с борсовата цена на златото. Разходите и рисковете, съпровождащи физическия актив липсват, но трябва да имаме предвид разходи, свързани с брокерски комисиони, трансакции и др.
   
    • Една „златна възможност“ – инвестиция в акции на златодобивни компании - При подходящи условия, златодобивните компании сериозно надвишават доходността от самото злато. Когато цената на златото се покачва, златните компании увеличават драстично печалбите си. Поради по-високата цена на златото, приходите им се увеличават чувствително, а разходите остават на практика същите. Златодобивните компании са много малък пазарен сектор. Затова не са необходими огромни средства, той да бъде „раздвижен“. Малък инвеститорски интерес е достатъчен този сектор да тръгне нагоре.
 
Като част от една от най-големите банкови групи в Европа, УниКредит Булбанк предлага широк спектър от възможности за инвестиране на личните финанси съчетани с разнообразен набор от продуктови алтернативи на водещи световни дружества в областта на управлението на активи и застраховането. 

Повече информация за конкретни продукти и инвестиционни решения чрез взаимните фондове Amundi и Allianz Global Investors, както и начините да инвестирате в тях (директни инвестиции, спестовни планове, застраховки живот) можете да получите по удобен за вас начин от експертите по инвестиционни продукти в УниКредит Булбанк.
 
Внимание: Съдържащата се тук информация е само с илюстративна цел и не е съвет за извършване на сделки с финансови инструменти. Счита се, че всеки инвеститор взима сам решението си да инвестира, имайки предвид, че  УниКредит Булбанк не извършват дейност по предоставяне на инвестиционни съвети. 
 
Предупреждение за риск: Доходността за показания период не гарантира такава и в бъдеще. Предишните резултати от дейността на Фондовете нямат по необходимост връзка с бъдещите резултати от тази дейност. Стойността на инвестициите и доходът от тях могат да се повишат, но и понижат, без гаранция за печалба и при съществуването на риска за инвеститорите да не си възстановят пълния размер на вложените от тях средства. Инвестициите във Фондове не са покрити от гаранционен фонд или от друг вид гаранция. 
 
Статията е спонсорирана от ФинКултура: Инвестиции. Серията Инвестиции е посветена на практични съвети и начини за управление на личните финанси и спестявания. ФинКултура е инициатива на УниКредит Булбанк, част от Social Impact Banking. Ние вярваме, че колкото повече хората се информират и научават как да управляват парите си, толкова по-предприемчиви, уверени и успешни ще са те. 
 
Още материали от ФинКултура четете тук
 
Физическата култура е за здраве, ФинКултурата – за здрави финанси. 
#socialimpactbanking #заважнитенеща
 

 

.article-top .article-info{position:relative;}

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

z

преди 3 години

Аз си купувам злато от Fibank.

3

До1

преди 3 години

"ETF с физическо злато"Ама ти виждал ли си го това злато? Ако утре стане едно хубаво сговнясване,какво правим с тая "инвестиция"в нещо което не го притежаваш?

2

Aurum

преди 3 години

Инвестира се първо в чекмеджета, а след това в злато.

fallback