IStockphoto

Хидратацията на тялото е основен фактор за поддържане на нашето здраве. С покачването на възрастта количеството вода в организма намалява и затова приемът на течности е много важен. Особено през лятото, когато заради високите температури човек се поти повече и така рискът от дехидратация е по-висок.

 
„Приблизително 60% от тялото е вода. Така че дори и най-малката ѝ липса може да повлияе негативно върху начина на неговото функциониране – от енергийните му нива до храносмилането и имунитета. Това коментира пред „EverydayHealth“ нутрицистът Лиза Московиц. По думите ѝ, когато насърчим хидратацията, се променя и до голяма степен способността на тялото да усвоява хранителни вещества от храната, която приема редовно.
 
Пиенето на вода има значение за работата на стомашно-чревния тракт, тъй като помага за разграждането на храната, отбелязва специалистът. Когато количеството ѝ е по-малко, отделителната система действа на по-бавни обороти.
 
Според проучване от 2018 г., резултатите от което са публикувани в „Skin Research and Technology“, увеличеният прием на вода подобрява хидратацията на най-външния слой на кожата. Това означава, че от нея зависи до голяма степен здравината и текстурата на кожата. От друга страна данните сочат, че когато не пием достатъчно течности, се уморяваме по-лесно и имаме главоболие.
 
Други изследвания от 2015 г., качени в „Nutrients“, сочат, че повишеният прием на вода помага при възрастни, които имат наднормено тегло. По този начин те намаляват по-лесно мазнините и отслабват по-лесно.
 
Колко вода трябва да пием на ден, за да сме добре хидратирани?
 
За разлика от възрастните, децата имат по-високо съдържание на вода в организма, но и по-голяма телесна повърхност в съотношение с телесната маса. Тъй като те невинаги могат да кажат, че са жадни, техните родители трябва да следят внимателно колко вода пият, за да не допуснат да се дехидратират. Така например малчуганите на 1-2 години трябва да пият 1100-1200 милилитра на ден, от 4 до 8-годишна възраст 1 600, докато по-големите (9-12 г.) имат нужда от 2 100 милилитра.

Тийнейджърите над 14-години трябва да пият количествата като на възрастните – 2 500 милилитра на ден за мъжете и 2 000 за жените. При хората в напреднала възраст – 2 500 милилитра за мъже и 2 000 за жени.
 
„Най-просто казано, пиенето на вода е най-ефективният начин, чрез който да хидратирате тялото си. Содата и сокът съдържат не само захар и допълнителни калории, които не са добри за цялостното ви здраве, но и пречат на вашето храносмилане, което може да доведе до дехидратация“, обяснява Дженифър Аштън.

Кои са начините за подобряване на хидратацията през лятото четете в Tialoto.bg 
 
Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase