БГНЕС
Дали някой е чувал думата „pukka“преди април 1999 година? Докато светът се взираше в новото хилядолетие и си правеше грандиозни планове, един 22-годишен младеж се появи на телевизионните екрани във Великобритания и още с първата си „pukka“ промени кулинарната сцена завинаги. 
 
Тази година се навършват 21 години откакто предаването „The Naked Chef“ излъчи първия си епизод и представи на зрителите едно хилаво, нахално момче от Есекс, което знаеше какво прави в кухнята и се беше устремило към кулинарния връх. Всички се запознаха с Джейми Оливър, който се превърна в световна суперзвезда и една от най-мощните сили в хранителната индустрия.
 
През годините той натрупва потресаващото състояние от 260 милиона долара, ожени се, има пет деца и изгради глобална империя. Въпреки огромния му успех, постоянно се появяваха знаци, че не всичко е наред с бизнеса на готвача и той всеки момент може да пропадне. През 2015 година Оливър призна, че е провалил 40% от своите бизнес начинания. 
 
През 2019 година се говореше, че той е загубил 160 милиона долара за последните 5 години. В същото време се появи новината, която шокира света. Огромната империя на Оливър, която в своя пик обхващаше повече от 40 ресторанта, се срива, въпреки че готвачът е вложил повече от 44 милиона долара в бизнеса.
 
Двадесет и два от останалите му 25 ресторанта бяха незабавно закрити, а останалите три се управляват от други собственици. Над 1000 души губят работата си. Това беше съкрушителен момент за човека, който бе изградил своя бизнес върху мъдрост и харизма. 
 
Как едно момче от Есекс преминава от нахален готвач през титан в хранителната индустрия и стига до фалит?
 
Началото
 
Историята на Джейми Оливър започва в кръчма, наречена „The Cricketers“, която е собственост на родителите му Тревър и Сали. От петгодишна възраст той помага в кухнята, а на 8 вече държи нож, който е по-голям от ръката му и реже като бръснач. 
 
Оценките в училище изобщо не са задоволителни и Оливър е преместен в клас за деца със специални нужди по изучаване на английски език. На 13 години баща му го завежда на работа в друг близък ресторант в Есекс и в рамките само на няколко седмици Оливър заменя възрастен готвач и започва да отговаря за студените предястия. 
 
Същата година той започва да работи в кухнята на родителите си, произвеждайки до 120 ястия на вечер заедно с другия готвач. След училище Джейми отива в колеж за кетъринг, където вече започва да изкарва отлични оценки. „Тогава разбрах, че не съм глупав“, казва той. Именно в колежа се запознава със съпругата си Джулиет Нортън. Двамата се женят през 2000 година и имат пет деца. 
 
Още за пътя на Джейми Оливър към шефското място в кухнята четете в Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase