IStockphoto

Преди години д-р Хърман Тарноуър – известен кардиолог и основател на медицински център „Scarsdale“, разработва хранителен режим, с който неговите пациенти да отслабнат и подобрят здравословното си състояние. Той бързо набира популярност и започва да се изпълнява от все повече хора, които искат да се разделят с излишното тегло. Така се ражда „Скарсдейл“ диетата, с която за 14 дни човек може да влезе във форма и да стопи до 9 кг.

Въпросната диета прилича много на популярния кето режим, който много известни личности спазват през последните години. При нея съотношението на протеините, въглехидратите и мазнините трябва да се спазва точно, за да носи ефект. Освен това няма фаст – периодично гладуване.
 
Какво представлява Скарсдейл диетата?
 
Може да се каже, че тя е доста рестриктивен и нискокалоричен режим, който трябва да бъде с продължителност не повече от 2 седмици. Количеството на приеманите въглехидрати, протеини и мазнини се следи точно, за да може да се увеличи изгарянето на мазнините. Тяхното съотношение е 34,5% въглехидрати, 22,5% мазнини и 43% протеини. След като посоченият период изтече, човек трябва да се храни по така наречената схема за задържане на теглото, а не да се връща към нормалния си режим.
 
Диетата не позволява да се ядат – повече от 2 филии протеинов хляб дневно; захар и други десерти; картофи, спагети и други високовъглехидратни храни; млечни продукти с голям процент мазнини; всякакви консервирани меса; сосове и други с добавена захар. Приемът на алкохол е ограничен, като на ден може да се пие по 125 мл сухо бяло вино или 220 мл нискокалорична бира.
 
Какво представлява кето диетата?
 
Това е нисковъглехидратен режим, който същевременно е високомазнинен. Спазването му спомага за намаляване на килограмите, като вместо захар, тялото има друг източник на енергия – мазнините. Нарича се така, защото по време на него тялото отделя кетони – заради по-ниският прием на въглехидрати и умереното похапване на протеини. Те са много важни за тялото, защото „го зареждат с гориво“ за деня.
 
За да може тялото да гори повече, то не трябва да излиза от кетоза, а тя се поддържа най-добре с по-малко въглехидрати, високо съдържание на мазнини и умерен прием на протеини.
 
Хляб, захарни изделия, макарони и други тестени продукти, ориз, картофи и никакви храни, в които има нишесте, не бива да се консумират по време на режима. Най-просто казано, най-голям трябва да е процентът на калории, идващи от мазнини – 75.
 
Още за разликата между двете диети четете в Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase