Снимка: БГНЕС
fallback

Жозе и Флавия от Аржентина се опитват да имат дете вече десет години. Но така и не успяват. За това най-накрая прибягват към услугите на сурогатна майка. За тях най-подходящото място се оказва Украйна. След края на процедурата, семейството очаква първия си син. Но малко преди той да се роди, коронавируса завладява света. Семейството остава в Аржентина, а сурогатната майка - в Украйна.

Ману се ражда без родителите му да са там. След като се появява на бял свят, той чака родителите му да пристигнат в хотел, заедно с дозина други бебета на семейства, възползвали се от същата услуга. Преди месец, властите в Киев съобщиха, че стотици бебета от сурогатни майки са останали блокирани, след като COVID-19 доведе до ограничения в пътуването.

След като Ману се ражда, Жозе и Флавия го виждат само през екрана на телефона, чрез видео връзки. Те трудно сдържат сълзите си.

"Ще преместим планини за да сме с теб, Ману!", казва Жозе на новороденото. Първото нещо, което двойката прави, когато част от ограниченията бяха вдигнати, е да се добере от Буенос Айрес до Киев, за да прибере детето си десет седмици, след като се е родило.

Сурогатството като бизнес е легално в Украйна. Едно бебе струва около 50 хил. долара, пишат от BBC.

"Всичко, което се случи през тези месеци, вече е зад гърба ни. Минало е. Няма значение, само Ману има значение. Това, което стана, си остава в миналото. Сега сме безкрайно щастливи", отговаря Флавия на въпроса, дали всичко това си е струвало.

Ала щастливият край не е гарантиран. 4-годишната Бригит е родена в същата клиника за сурогатство, в която е роден и Ману. Но тя се появява значително по-рано на бял свят и има сериозни здравословни проблеми. Заради това, американските родители на Бригит отказват да я вземат. Сега тя живее в сиропиталище в Украйна.

"Не трябва да има опция: "Ако харесам детето, го вземам, но ако не го харесам, ще го изоставя." Това е много грешно. Силно се надявам, че Бригит ще намери семейство, което да я обича и да се грижи добре за нея", казва старши сестрата  Маряна Бойко.

COVID-19 хвърли нова светлина върху бизнеса със сурогатни майки в Украйна и как той може да носи както огромно щастие, в случая на Ману, така и тъга, както се случва с Бригит.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 3 години

До sherlockДоуно, докватро, дозина ...

17

Внимавайте

преди 3 години

При инвитро има процедури, предимно хормонални и за някои момичета може да се окажат с тежки последствия. Същото е и с донорството на яйцеклетки, за да ги извлекат. Можеш и в менопауза да влезеш, защото ще свършат. Има много жени след споменатите процедури се разболяват от рак. Ако си млада майка и си под 35 и наистина имаш нужда от пари, можеш да станеш сурогатна майка или да дариш яйцеклетки особено в Украйна. Иначе си има риск.

16

Атанас Велмазов

преди 3 години

Единствената държава, която е по-пропаднала от клета майка България във всяко едно отношение!

fallback